ASK "uštedio” Vujačiću 2.000 eura

Iz Opštine priznali da je Vujačić bio van države službenim automobilom u toku kampanje, ali to nije prijavljeno u nalozima
139 pregleda 0 komentar(a)
Mijomir Vujačić, Foto: Ivan Petrušić
Mijomir Vujačić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 15.06.2017. 05:46h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) nije pokretala prekršajni postupak protiv Opštine Šavnik, uprkos tome što u toku izborne kampanje ona nije u putnim nalozima prijavila najmanje dva putovanja predsjednika Opštine Mijomira

Vujačića službenim automobilom van Crne Gore, a što je bila po zakonu bila dužna da uradi.

“Uvidom u evidenciju prekršajnih postupaka, utvrđeno je da u toku kampanje za izbore u oktobru 2016. godine nije bilo pokrenutih prekršajnih postupaka protiv odgovornih lica u Opštini Šavnik. Osim toga, uvidom u evidenciju prigovora utvrđeno je da protiv odgovornih lica u Opštini Šavnik nije postojao niti jedan prigovor podnesen Agenciji za sprečavanje korupcije,” rečeno je “Vijestima” iz institucije na čijem čelu je Sreten Radonjić.

Prema zakonu, Agencija može pokrenuti postupak po službenoj dužnosti, na osnovu sopstvenih saznanja ili prijave fizičkog ili pravnog lica.

Opštinske vlasti su od dana raspisivanja do dana održavanja izbora bile dužne da na svojoj internet stranici sedmodnevno objavljuju sve izdate putne naloge za službena vozila.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja nalaže da se sa 200 do 2.000 eura kazni odgovorno lice, a sa 5.000 eura do 20.000 eura kazni pravno lice koje na internet stranici ne postavi sve izdate putne naloge u periodu izbora.

“Vijestima” je u oktobru dostavljena fotografija na kojoj je u blizini Beograda uslikano službeno vozilo predsjednika Opštine, “tojota rav4” registarskih tablica ŠN CG 001.

U putnim nalozima na sajtu Opštine (savnik.me) nisu zabilježena najmanje dva putovanja u Srbiju službenim automobilom predsjednika Opštine, uprkos tome što su iz kabineta Vujačića potvrdili da je on od raspisivanja izbora bio s tim automobilom van države.

“Vijestima” je tada rečeno da je Vujačić “par puta službeno boravio u susjednoj republici” i da “povod odlaska predsjednika Opštine u susjednu Republiku Srbiju je službena posjeta”.

Međutim, na sajtu Opštine, takođe, nije bilo nikakvih informacija o tim posjetama.

Bonus video: