Avdović vodi Opštinu Pljevlja do izbora novog gradonačelnika

Mirko Đačić je podnio ostavku 17. maja, ne navodeći razloge zbog kojih je to uradio
1759 pregleda 2 komentar(a)
Mervan Avdović, Foto: Dps.me
Mervan Avdović, Foto: Dps.me

Potpredsjednik Opštine Mervan Avdović obavljaće poslove predsjednika Opštine do izbora novog gradonačelnika Pljevalja.

Avdović, koji nije prisustvovao današnjoj sjednici, dobio je podršku skupštinske većine koju predvodi DPS, a protiv su bili svi opozicioni odbornici.

Na početku sjednice predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić obavijestio je odbornike da je dosadašnji predsjednik Opštine Mirko Đačić podnio ostavku 17. maja i da po Zakonu u roku od 30 dana moraju izabrati novog gradonačelnika.

"Ostavka se samo konstatuje o njoj se ne raspravlja”, odgovorio je Sokić opozicionim odbornicima, koji su tražili da se raspravlja o razlozima zbog kojih je Đačić podnio ostavku.

Đačić je podnio ostavku 17. maja, ne navodeći razloge zbog kojih je to uradio.

“Podnosim ostavku na mjesto predsjednika Opštine”, bilo je sve što je Đačić napisao u ostavci dostavljenoj Skupštini Opštine.

Prema nezvaničnim informacija Đačić je to uradio nezadovoljan odnosom Vlade prema Pljevljima, I učestalim blokadama Poreske uprave koja je na taj način pokušavala da naplati poreze I doprinose na zarade zaposlenih.

Đačić je tražio da se dug Opštine u iznosu od oko tri miliona eura prebije za dug Vektre Jakić koja lokalnoj upravi po raznim osnovama duguje više od šest miliona eura.

Skupština je danas konstatovala i prestanak funkcije potpredsjednici Opštine Aneli Kriještorac, čiji je mandat po zakonu traje koliko i mandate predsjednika Opštine.

Odbornik Nove Milan Lekić kazao je da je u Pljevljima danas kao 1941. Je r je ovaj grad danas više okupiran od podgoričke DPS hobotnice nego od Nijjemaca i ustaša 1941. godine

“Njamci su okupirali Pljevlja tako što su smijenili sreskog načelnika i predsjednika opštine a ovi domaći podgorički DPS okupatori u Pljevljima postavljaju: predsjednika opštine, načelnika policije, predsjednika suda, osnovnog državnog tužioca, direktore: Opšte Bolnice, Doma Zdravlja, Doma za Stare, biroa rada, Rudnika uglja, Termoelektrane, Uprave za šume, odlučuju ko će gazdovati Pljevaljskim šumama, sa rudama olova i cinka. Imamo lokalni DPS koji se ponaša isto kao što se ponašala muslimanska reakcija. Sa oduševljenjem, zbog sitnih interesa i privilegija, podržavaju okupaciju Pljevalja i zaklinju se na vjernost poglavniku DPS hobotnice - Milu Đukanoviću”, rekao je Lekić

Lekić je kazao da Avdović ni na koji način ne bi mogao biti izabran da rukovodi Opštinom jer je on dobrovoljno stekao bosansko državljanstvo I nalazi se na biračkom spisku u Sarajevu.

“On bi po sili Zakona o crnogorskom državljanstvu, po članu 24 stav 2 trebalo da izgubi crnogorsko. Vi predlažete čovjeka koji je dokazani nacionalista, slobodno mogu reći i šovinista. Mervan Avdović je još 2015. godine, kada je bio direktor Srednje stručne škole, skinuo slike Vuka Кaradžića i Njagoša i pobacao u kontejner. Avdović je istjerao iz SSŠ magistra Bojana Strunjaša, maturantima pozivao policiju samo zato što su pjevali srpske pjesme. Avdović je kao direktor đačke zadruge zabranio korišćenje svinjskog mesa u restoranu Milet bašta a istovremeno u prostorije istog smjestio Bošnjački nacionalni savez. Avdović je vodio na platnom spisku prosvjete više od 20 ljudi koji se nikada nisu pojavili na poslu”, rekao je Lekić

Replicirajući Lekiću dbornik DPS-a Danijel Živković kazao je da nije dobro da se raspiruje mržanja među građanima ustvrdivši da je ostavka demokrtski čin i da ne treb ulaziti u razloge ukoliko onaj koji je podnio nije obrazložio.

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin da je Đačić pokuvakao kao poslednji gubitnik nakon što je izgubio rat za Pljevlja od sopstvene partije.

“Đačić je došao sa velikim obećanjima od kojih ništa nije realizovano. Ni jedna investicija nije završena, ni jedno radon mjesto nije otvoreno. Bez politike ultimatum I žestokog otpora neće se ništa promijeniti u odnosu vlade prema Pljevljima”, rekao je Rovačnin.

Njegov partijski drug Bojan Krvavac smatra daje Đačić posnio ostavku u najgorem trenutku kada se Opština I javna preduzeća nalaze u ozbiljnim finansijskim problemima I suočavaju sa svakodnevnim blokadama računa.

Đačić je otišao jer nije uspio da “otme”, naše pare od Vlade”, rekao je Krvavac.G.M.

Novog predsjednika Opštine Skupština će izabarati najvjerovatnije na sjednici koja će se održati 13 ili 14 jula. U lokalnom DPS’u još nisu odlučiliko će bti novi gradonačenik Pljevalja.

Kao najozbiljniji kandidati za ovu funkciju pominju se predsjednik OODPS-a u Pljevjima Vlade Milinković, poslanik Danijel Živković i predsjendik Skupštine opštine Dragiša Sokić.

Bonus video: