Azra Jasavić: „Preletači” moraju da vrate mandat

Pozitivna je imala problema sa odbornicima koji su zbog neslaganja sa stranačkom centralom napustili partiju, ali nijesu željeli da vrate mandat.
182 pregleda 15 komentar(a)
Azra jasavić, Foto: Luka Zeković
Azra jasavić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.08.2013. 15:24h

Pozitivna Crna Gora tražiće da se u Izborni zakon uvede obaveza vraćanja mandata poslanicima i odbornicima koji prestanu da budu članovi partije na čijoj su listi ušli u parlament.

Amandmanima koje su Radnoj grupi za vraćanje povjerenja u izborni proces dostavila poslanik Azra Jasavić predlaže se da na izbornim listama svaki treći kandidat bude žena, ali i da se uvede garantovani mandat za romsku populaciju u Crnoj Gori.

“Odbornik, odnosno poslanik, mandat ne ostvaruje individualno već preko izborne liste. Ovo praktično znači da naš izborni sistem ne omogućava glasanje za kandidata posebno, već za izbornu listu. To znači da nijedan odbornik ili poslanik nije sam osvojio mandate zbog čega prestankom članstva u političkoj stranci sa čije liste je izabran, kandidat ne može zadržati mandat”, navodi se u obrazloženju amandmana Pozitivne.

Po važećem Zakonu o izboru poslanika i odbornika, koji je izmijenjen prije dvije godine, poslanici i odbornici prestankom članstva u partiji nisu dužni vratiti mandat. U Pozitivnoj smatraju da takvo riješenje ostavlja prostor za političku korupciju.

Zbog događaja u Budvi, Pozitivna je iz predsjedništva isključila poslanika Zorana Miljanića, a nakon zahtjeva da vrati poslanički mandat, Miljanić je poručio da neće biti dio poslaničkog kluba Pozitivne

Nakon lokalnih izbora u Nikšiću i Budvi, Pozitivna je imala problema sa odbornicima koji su zbog neslaganja sa stranačkom centralom napustili partiju, ali nijesu željeli da vrate mandat.

Tako je nakon oktobarskih izbora u Nikšiću odbornik Drago Đurović isključen iz partije jer je glasao za kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) za predsjednika Skupštine opštine Sonju Nikčević, ali je odbio da vrati odbornički mandat. Zahtjev Pozitivne da vrati mandat nije prihvatio ni odbornik u Budvi Časlav Perović, koji je isključen iz stranke zbog odluke da podrži kandidata DPS-a za predsjednika opštine Lazara Rađenovića.

Zbog događaja u Budvi, Pozitivna je iz predsjedništva isključila poslanika Zorana Miljanića, a nakon zahtjeva da vrati poslanički mandat, Miljanić je poručio da neće biti dio poslaničkog kluba Pozitivne, već će u parlamentu nastupati kao nezavisni poslanik sa ”čvrstim opozicionim stavovima”.

Pozitivna će Radnoj grupu uputiti i amandman kojim se zahtijeva da izborna lista na svakom trećem mjestu mora imati kandidata manje zastupljenog pola.

“Potrebno je mijenjanje stava 2 u Zakonu o izboru odbornika i poslanika koji bi izborne liste koje ne ispunjavaju uslove o zastupljenosti žena smatrao nepravilnim za proglašenje izborne liste, a podnosilac liste bio bi pozvan da otkloni nedostatke liste”, navode u Pozitivnoj.

U obrazloženju amandmana iz Pozitivne navode činjenicu da na parlamentarnim izborima održanim prošlog oktobra koalicija “Evropska Crna Gora” i Bošnjačka stranka nije imala žene u prvih 10 kandidata na izbornim listama. Predlog o manje zastupljenom polu na listama na sjednici Radne grupe ranije su predložili predstavnici civilnog sektora u Radnoj grupi, ali su ga otvoreno podržali samo Jasavić, Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta (DF) i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić.

Amandmanima koje su dostavili Radnoj grupi Jasavić je tražila uvođenje garantovanog mandata za Rome, pojašnjavajući da bi mandat trebalo da dobije ona romska nacionalna partija koja na parlamentarnim izborima ostvari najveći broj glasova u odnosu na ostale.

U Pozitivnoj smatraju da je cenzus od 0, 7 odnosno 0,35 odsto glasova previsok, jer se na popisu stanovništva 2011. godine 6. 250 lica izjasnilo kao Romi a značajan dio ovih lica su osobe raseljene sa Kosova koje nemaju pravo glasa. Jasavić je predložila da se eventualne zloupotrebe garantovanog mandata za romsku populaciju spriječe mijenjanjem Zakona o političkim partijama.

„Predložićemo da 300 građana Crne Gore sa biračkim pravom koji osnivaju Romsku nacionalnu partiju moraju biti pripadnici romske nacionalne manjine“, navodi se u obrazloženju amandmana.

Bonus video: