Bajer: Vidljivi napori u reformskim aktivnostima

"Bajer je izrazio zadovoljstvo povodom konsenzusa koji su države zapadnog Balkana postigle u prethodnom periodu kada je u pitanju zajednički nastup prema evropskim strukturama, ističući da je za male države veoma značajna saradnja na planu savladavanja integracionih izazova", kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Peter Bajer, Foto: Vlada Crne Gore
Peter Bajer, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 20.10.2014. 16:24h

Crna Gora je uložila vidljive napore kada su u pitanju reformske aktivnosti na putu integracija u Evropsku uniju (EU), ocijenio je poslanik CDU/CSU u Parlamentu Njemačke Peter Bajer u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Igorom Lukšićem.

On je kazao da su usvajanje izbornog zakondavstva i izbor Vrhovnog državnog tužioca snažan podsticaj za dalji napredak u procesu evropskih integracija, jačanje vladavine prava, kao nosioca sveukupnih reformi.

„Napredak na evropskom putu je vidljiv, izazovi postoje, a Izvještaj o napretku treba čitati kao orjentir u kom pravcu je nepohodno nastaviti sa ispunjavanjem obaveza iz evropske agende“, kazao je Bajer, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Bajer i Lukšić razgovarali su i o nedavnom izvještaju o napretku Crne Gore, koji sadrži objektivan pregled stanja i daje smjernice u kom pravcu treba nastaviti reformske procese.

Lukšić je istakao punu posvećenost Vlade evropskim integracijama Crne Gore, te istakao važnost jačanja vladavine prava za sveukupni napedak i dalji ekonomski razvoj države.

On je ukazao na dinamiku pregovaračkog procesa, podsjetivši da je Crna Gora do sada otvorila trećinu pregovaračkih poglavlja, a da posebnu pažnju posvećuje poglavljima 23 i 24.

Sagovornici su ocijenili da je nedavno održana berlinska konferencija važan momenat u jačanju odnosa između Njemačke i zapadnog Balkana i snažan implus za bržu integraciju država ovog regiona u EU.

U tom smislu, apostrofiran je značaj jačanja regionalne saradnje i zajedničkih inicijativa u pogledu realizacije infrastrukturnih projekta i obezbjeđivanja održivog ekonomskog razvoja.

"Bajer je izrazio zadovoljstvo povodom konsenzusa koji su države zapadnog Balkana postigle u prethodnom periodu kada je u pitanju zajednički nastup prema evropskim strukturama, ističući da je za male države veoma značajna saradnja na planu savladavanja integracionih izazova", kaže se u saopštenju.

Bonus video: