Bajraktarević pisao Nuhodžiću: Otvoriti granični prelaz na Čakoru

Bajraktarević je naveo da bi se otvaranjem graničnog prelaza Čakor unaprijedila saobraćajna povezanost dvije zemlje
2210 pregleda 4 komentar(a)
Barjaktarević, Foto: Opština Plav
Barjaktarević, Foto: Opština Plav

Predsjednik Opštine Plav Mirsad Bajraktarević uputio je ministru unutrašnjih poslova Mevludinu Nuhodžiću inicijativu za otvaranje graničnog prelaza na Čakoru, čiji je cilj, kako je naveo, unapređenje povezanosti sa Kosovom, imajući u vidu značaj ove saobraćajne veze za dalji razvoj turističko-ekonomskih potencijala, kao i tradicionalnu upućenost stanovništva ka tom prelazu.

Bajraktarević je naveo da bi se otvaranjem graničnog prelaza Čakor unaprijedila saobraćajna povezanost dvije zemlje, ojačala privredna saradnja i olakšalo putovanje državljana Crne Gore i Kosova, ali i mnogobrojnih turista naročito u toku turističke sezone.

„Saobraćajna povezanost je jedan od osnovnih infrastrukturnih preduslova za turističku i privrednu valorizaciju nekog područja. Bez dobrih puteva i najveće privredne i turističke vrijednosti ostaju neiskorišćene. Opština Plav, uprkos dobrom geografskom položaju prema kojem se graniči sa dvije države i više crnogorskih opština, ima neadekvatnu saobraćajnu povezanost“, istakao je Bajraktarević u dopisu.

U dopisu se, između ostalog, navodi da od Plava do Peći navedenim putem ima pedesetak kilometara, a putem preko Rožaja odnosno „Kule“, Peć i Plav su udaljeni 150 kilometara.

„Povezanost sa Albanijom je unaprijeđenja izgradnjom puta Gusinje – Albanija – Podgorica i otvaranjem graničnog prelaza Grnčar, dok je povezanost sa Kosovom moguće unaprijediti stavljanjem u punu funkciju puta Murino - Čakor - Peć. Navedeni putni pravac je prije nekoliko godina rekonstruisan od strane Direkcije za saobraćaj i ovim putem Vam se obraćamo sa zahtjevom da u narednom periodu preduzmete neophodne aktivnosti u cilju otvaranja graničnog prelaza na Čakoru“, navedeno je u dopisu.

Bonus video: