Baković apelovao da partije ne koriste djecu u svrhu političke promocije

"Političke partije imaju posebne kampanje putem društvenih mreža, koje su veoma popularan prostor za oglašavanje, ali često su i prostor za kršenje privatnosti djece, njihovo korišćenje u političke svrhe, širenje govora mržnje i slično"
55 pregleda 3 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.09.2016. 12:39h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković apelovao je na sve aktere na političkoj sceni Crne Gore da ne koriste djecu u svrhu političke promocije, kako za vrijeme, tako i van trajanja izborne kampanje. Takođe, Zaštitnik je pozvao da se svi politički subjekti suzdrže od govora mržnje i upotrebe sadržaja koji se negativno odražavaju na djecu.

"Povodom pojavljivanje djece u propagandnim materijalima različitih političkih stranaka i učešća djece na političkim skupovima, Zaštitnik ukazuje da je takva praksa u suprotnosti sa UN Konvencijom o pravima djeteta i nacionalnim propisima. Iako upotreba djeteta u svrhu marketinga može skrenuti pažnju, izazivati saosjećanje i emociju javnosti, podsjećamo političke subjekte, medije i ukupnu javnost da je korišćenje djece za reklamiranje programa političkih partija i učešće djece u propagandnim aktivnostima neprimjereno. Na taj način se krše prava djece, čija zaštita treba da bude primarni cilj i prioritet svakog odgovornog čovjeka. Nacionalni i međunarodni propisi obavezuju sve društvene subjekte da vode računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta, zabrani zloupotrebe djeteta u bilo koje, pa i političke svrhe i zaštiti djeteta od svih štetnih sadržaja i materijala", piše u saopštenju Bakovića.

On je takođe opomenuo da kampanja preko društvenih mreža takođe može da krš privatnost djece.

"Političke partije imaju posebne kampanje putem društvenih mreža, koje su veoma popularan prostor za oglašavanje, ali često su i prostor za kršenje privatnosti djece, njihovo korišćenje u političke svrhe, širenje govora mržnje i slično. Samim tim što se političke kampanje vode putem interneta, kontrola neprimjerenih materijala je otežana i predstavlja sivu zonu pogodnu za kršenja garantovanih prava. Svjesni činjenice da će u predstojećim danima političke kampanje biti izraženije i zaoštrenije, Zaštinik i ovog puta apeluje da se političko djelovanje prilagodi demokratskim vrijednostima, kulturi dijaloga i nenasilnoj komunikaciji i da se mišljenja izražavaju na način kojim se ne ugrožava bilo čije i bilo koje zagarantovano pravo, fizička i psihička bezbjednost građana, a pogotovo prava djeteta", saopšteno je.

Zaštinik je još jednom pozvao građane da ne podliježu dnevno političkim nadgornjavanjima i na taj način daju doprinos očuvanju i izgradnji dijaloga i tolerancije u društvu, a nadležne organe da sva eventualna odstupanja od zakonom dozvoljenih ponašanja adekvatno i blagovremeno procesuiraju.

Bonus video: