Baković: Otvoreno pismo Demokrata je pritisak na instituciju

„Kabinet predsjednika države uputio je akt Zaštitniku dana 28. jula, koji je u ovu instituciju primljen 29. jula. Podsjećanja radi 29. jul je bio kraj radne nedjelje“, naveo je Baković
0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.08.2016. 13:45h

Otvoreno pismo Demokrata upućeno Zaštitniku ljudskih prava i sloboda je neprimjereno, ocijenio je ombudsman Šućko Baković, poručujući da zabrinjava pritisak na instituciju da se odredi prema zahtjevu te stranke hitnim preduzimanjem mjera i preporukom predsjedniku države da raspiše izbore. Demokratska Crna Gora zatražila je od Bakovića da saopšti da li je od predsjednika države Filipa Vujanovića dobio izjašnjenje u vezi sa pritužbom te partije od 15. jula koja se odnosi na neraspisivanje izbora u Podgorici i gradskim opštinama Tuzi i Golubovci. Demokrate su u jučerašnjem obraćanju Bakoviću navele da hitnost postupka podrazumijeva da mišljenje, odnosno preporuku, po podnesenoj pritužbi da najkasnije do 15. avgusta, kako bi, ukoliko potvrdi osnovanost pritužbe, izbori u Tuzima i Golubovcima, kao i u Glavnom gradu, mogli biti održani istovremeno sa parlamentarnim. U odgovoru Bakovića pojašnjava se da je Zaštitniku 21. jula dostavljena dopuna pritužbe sa pratećom dokumentacijom, čime su se tada stekli uslovi za pokretanje postupka po pritužbi i da je Zaštitnik 22. jula uputio zahtjev za izjašnjenje predsjednika države, a o čemu su istog dana bio obaviješten predsjednik Demokrata. „Kabinet predsjednika države uputio je akt Zaštitniku dana 28. jula, koji je u ovu instituciju primljen 29. jula. Podsjećanja radi 29. jul je bio kraj radne nedjelje“, naveo je Baković.

Kako je saopštio, iz tih činjenica se lako uočava da ne postoji „prazan hod“ u postupanju Zaštitnika, „pa su tim prije i saopštenje i otvoreno pismo, a naročito njegova intonacija potpuno neprimjereni“. „Međutim, ono što daleko više zabrinjava jeste svojevrsni pritisak na instituciju da se odredi prema zahtjevu hitnim preduzimanjem mjera iz svoje nadležnosti i preporučivanjem Predsjedniku Crne Gore da ispoštuje Zakon i donese odluku o raspisivanju izbora za izbor odbornika u SO Golubovci, SO Tuzi i Skupštini Glavnog grada – Podgorica“, kaže se u saopštenju. Baković navodi da se je otvorenim pismom ostavljen i rok Zaštitniku da postupak sprovede „najkasnije do 15. avgusta tekuće godine“, „ukoliko se utvrdi osnovanost pritužbe“. „Ovaj drugi dio obraćanja odudara od prethodnog zahtjeva za davanjem preporuke da se postupi na eksplicitan način, kao da je povreda već utvrđena“, navodi se u reagovanju Bakovića. Zaštitnik ukazuje da se na taj način može steći pogrešan utisak o pritisku na rad institucije da postupi u „zadatim“ rokovima i na „već unaprijed predviđen način“. „Međutim, iz same sadržine pritužbe i Zaštitniku dostavljenih odgovora nesumnjivo proizilazi čitav niz otvorenih pravnih pitanja koja se ne mogu na prečac razriješiti, niti na način koji ostavlja utisak da je dovoljno podnijeti pritužbu koja će apriori biti usvojena bez odgovarajuće analize i odgovora na (p)ostavljene dileme“, kaže se u odgovoru Bakovića.

Zaštitnik ukazuje da se na taj način može steći pogrešan utisak o pritisku na rad institucije da postupi u „zadatim“ rokovima i na „već unaprijed predviđen način“

To je, ocijenjeno je, „nedopustivo instituciji kakva je ova“. „A sigurni smo i svim takvim institucijama širom svijeta koje imaju takav status“. „Indikativno je da ste u svom obraćanju postavili i pitanje povrede sloboda i prava građana (bolje reći Ustava i međunarodne ugovore) koje su eventualno počinjene od Predsjednika Crne Gore, o čemu prema najvišem pravnom aktu odlučuju drugi organi“, naveo je Baković. U protivnom, dodao je, bila bi povrijeđena ravnoteža na kojoj počiva odnos različitih grana vlasti u državi. „Institucija Zaštintika ima drugačiji cilj i svrhu i zato nam dozvolite da budemo to što jesmo i naš stav izgradimo na pravu i pravičnosti, a ne samo i isključivo na ambicijama koliko god one bile dobronamjerne“, kazao je Baković. On uvjerava Demokrate i javnost da će svoj mandat kao i do sada obavljati profesionalno i nepristrasno.

Bonus video: