Baletić: Pokret za nezavisnu Crnu Goru je trebalo da preraste u partiju

On kaže da je oklijevanje intelektualne i političke elite u Crnoj Gori, te odsustvo jasnijeg kritičkog pristupa stvarnosti, "dovelo do onoga što danas imamo"
85 pregleda 8 komentar(a)
Branko Baletić, Foto: Savo Prelević
Branko Baletić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.06.2012. 20:07h

"Ideja da se pokrene politički klub ili jedna nova organizacija koja bi imala ambicija da učestvuje u borbi za vlast bila je i kod onih ljudi koji su pripadali pokretu za nezavisnu Crnu Goru", kazao je režiser i član Izvršnog odbora političkog kluba Pravedna Crna Gora, Branko Baletić.

Baletić je, gostujući u emisiji Skala radija U žiži, rekao da misli da je napravljena strateška greška jer niko od vođa pokreta nije imao političke ambicije.

"Rekli smo, ova dotadašnja vlast uspješno je sprovela referendum i na izvjestan način, zbog rješavanja spoljnih poslova koji su bili pred Crnom Gorom pružili smo joj šansu da u sljedeće tri, četiri godine idu korak dalje. Međutim, pokazalo se da su njihovi limiti istrošeni 2006. godine", rekao je Baletić.

On kaže da je oklijevanje intelektualne i političke elite u Crnoj Gori, te odsustvo jasnijeg kritičkog pristupa stvarnosti, "dovelo do onoga što danas imamo".

"Mi smo krivi, dakle šira društvena zajednica što smo dozvolili da na političkoj sceni ostanu ova dva bloka koji zapravo blokiraju svaku promjenu jer im ova situacija odgovara. Opoziciji je lagodnije ovako. Iz bunkera opozicionog po nešto kažu ali ostaju u jednoj finansijski isplativoj poziciji i u ulozi žrtve. Građani i od njih zahtijevaju promjene. Dajte bolje ideje pa onda preuzmite vlast", napominje Baletić.

Baletić poručuje da Pravedna Crna Gora ne postavlja osvajanje vlasti kao prioritet, već da žele da okupe ljude koji se zalažu za prosperitet države i koji će predstavljati alternativu postojećim političkim akterima.

Bonus video: