Balkan nije na rubu, već u srcu Evrope

Samitu su prisustvovali i premijeri Turske, Albanije, Kosova, Makedonije i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.09.2011. 09:52h

Da bi Balkan bio demokratski i prosperitetan, potrebna je zajednička vizija partnerstva zasnovana na poslovnoj, kulturnoj i obrazovnoj saradnji, rekao je premijer Igor Lukšić na samitu balkanskih lidera koji treću godinu zaredom organizuje Federacija balkansko-američkih udruženja (FEBA).

Samitu koji je održan u njujorškom kongresnom centru Dževits, prisustvovali su i premijeri Turske, Albanije, Kosova, Makedonije i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Balkanski lideri su se pohvalili ekonomskim dostignućima koje su njihove države ostvarile posljednjih nekoliko godina i istakli privredne prednosti.

Poručujući da države Balkana moraju nastaviti put ka Evropskoj uniji, Lukšić je izrazio očekivanje da bi Crna Gora sljedećeg mjeseca, nakon objavljivanja izvještaja Evropske komisije o napretku, trebalo da dobije datum početka pristupnih pregovora.

Nije problem euro nego ekonomska politika

Na samitu održanom na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, Lukšić je kazao da bi sve balkanske zemlje trebalo da teže članstvu u NATO-u zbog stabilnosti i bezbjednosti regiona – preduslova za dugoročni ekonomski prosperitet.

Govoreći o finansijskoj stabilnosti kao jednom od zajedničkih ciljeva, Lukšić se osvrnuo na aktuelnu ekonomsku krizu u Evropi, rekavši da problem nije euro nego ekonomska politika.

Šef makedonske vlade Nikola Gruevski je rekao da bi ožiljci i podjele iz prošlosti trebalo da ostanu tamo i ukazao na potrebu evropskih integracija.

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da mučna prošlost sa Srbijom treba da ostane prošlost te da je njegova zemlja spremna da se pridruži evropskoj areni.

Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da mučna prošlost sa Srbijom treba da ostane prošlost te da je njegova zemlja spremna da se pridruži evropskoj areni. On je deklaraciju o nezavisnosti Kosova opisao kao istorijsku.

Iako je albanski premijer Salji Beriša u egzaltiranom govoru izjavio da je to najveće i najbolje okupljanje balkanskih lidera, skup je i ove godine održan bez Srbije. Nije bilo ni predstavnika Hrvatske, Grčke, Bugarske i Rumunije.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, koji je više puta prekidan ovacijama publike, izrazio je nadu će se balkanske zemlje osloboditi prošlosti i posvetiti se stvaranju bolje budućnosti.

Kazao je da Balkan nije na rubu, već u srcu Evrope.

Bonus video: