Banovića povlače, u igri i Šegrt?

Nije isključeno da Šegrt bude ambasador, ali još se o tome ne može govoriti sa sigurnošću
193 pregleda 20 komentar(a)
Borislav Banović, Budimir Šegrt, Foto: Boris Pejović/Filip Roganović
Borislav Banović, Budimir Šegrt, Foto: Boris Pejović/Filip Roganović
Ažurirano: 25.03.2017. 07:40h

Ambasador Crne Gore u Velikoj Britaniji Borislav Banović (SDP) biće najvjerovatnije povučen sa tog mjesta, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Među imenima, koja se pominju kao mogući naslijednici Banovića u Londonu, je i bivši ministar zdravlja Budimir Šegrt, blizak vladajućem DPS-u.

Banović i Šegrt nisu odgovarali na telefonske pozive i poruke “Vijesti” da se izjasne da li su informisani o rotaciji na toj poziciji.

Banović je ambasador od kraja maja 2016. U London je poslat nakon raskida dugogodišnje vladajuće koalicije između DPS-a Mila Đukanovića i SDP-a Ranka Krivokapića.

Dok je bio na čelu poslaničkog kluba SDP-a, Banović je u Skupštini više puta glasao drugačije od najavljenog stava partije. On je krajem jula 2015. sa još dva tadašnja poslanika SDP-a, Izetom Bralićem i Rifatom Rastoderom, glasao za aneks ugovora za hotele “Sveti Stefan” i “Miločer”. Banović je podržao Miomira Mugošu da bude ambasador u Sloveniji, uprkos tome što je poruka SDP-a bila da u ambasadore ne bi trebalo da ide osoba čija je politička karijera bila ispunjena aferama i političkom bahatošću.

Skupština je u februaru 2016. smijenila tadašnjeg ministra unutrašnih poslova Raška Konjevića (SDP), koji je izjavio da je koalicija DPS-SDP suštinski raskinuta u oktobru 2015.

Na informaciju da Šegrta spremaju za ambasadora u Londonu, više sagovornika "Vijesti" iz vladajućeg DPS-a odgovorilo je da to nije isključeno, ali da u ovoj fazi ne može o tome da se govori sa sigurnošću.

U biografiji Šegrta se navodi da se služi engleskim jezikom. Specijalista ortopedije je od 2000. do 2002, a boravio je na Ortopedskoj klinici Nufild u Oksfordu koji je organizovala Vlada, što potvrđuje u biltenu Univerziteta Crne Gore.

Šegrt se nije našao u Vladi Duška Markovića, a period ministrovanja obilježio je sukob sa sadašnjim ministrom zdravlja, tadašnjim šefom Fonda zdravstva Kenanom Hrapovićem (SD).

Fond je u periodu kada je Šegrt bio direktor privatne bolnice Meljine ocijenio da su tri računa neopravdano uvećana za ukupno oko 190.000 eura i da je bilo još nezakonitosti, što je on negirao. Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom je preuzelo da istraži da li je Šegrt oštetio državni budžet sa pozicije direktora bolnice u Meljinama.

Po nalogu ministra Šegrta, inspekcija je ispitivala poslovanje Fonda, a nalaz je pokazao da je Hrapović trošio sredstva “u skladu sa zakonom i namjenski”.

Komisija Atlas grupe Duška Kneževića, kojoj je prodata bolnica u Meljinama, saopštila je sredinom prošle godine da provjerava da li je bilo zloupotreba na kartici koju je koristio Šegrt, a sa koje je “kupovana garderoba, parfemi, gorivo, hotelski smještaj, kafanski cehovi”. Vladin izvještaj, u čijoj izradi je učestvovao Šegrt, pokazao je da kupac "Meljina" nije poštovao kupoprodajni ugovor. Specijalno tužilaštvo provjerava da li je Šegrt počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi i nezakoniti uticaj u vezi sa radom Skupštine Ljekarske komore.

Bonus video: