Bar: Opozicija spriječila izbor Novakovića za predsjednika SO

Iz vlasti su pokušali da pariraju hitnim zakazivanjim sjednice Odbora za izbor i imenovanje, ali je i ta namjera propala jer kvorum nisu dali Snežana Jonica (SNP) i Aleksandar Rakočević (DEMOS) iako su bili u skupštinskoj sali
56 pregleda 9 komentar(a)
Radomir Novaković Cakan, Foto: Privatna arhiva
Radomir Novaković Cakan, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.05.2016. 17:18h

Opozicija je danas uspjela da blokira izbor Radomira Novakovića Cakana (Pozitivna) za novog predsjednika Skupštine Opštine Bar. Do glasanja nije ni došlo iako su DPS, SD, Pozitivna i BS imali većinu, jer je sjednicu prekinula Nada Marstijepović (SDP), predsjedavajuća sjednice po ovlašćenju bivšeg predsjednika Skupštine Osmana Subašića.

Ona je nastavak sjednice zakazala za utorak.

Marstijepovićeva je svoj potez obrazložila time da je predsjednik Odbora za statut i propise Dejan Đurović (DF) zakazao za utorak sjednicu tog radnog tijela, na kojoj treba da se “da mišljenje o novom kandidatu, baš kao što je to urađeno i prilikom razrješenja Subašića“.

Uzalud su se tome protivili odbornici skupštinske većine, do glasanja nije došlo.

Iz vlasti su pokušali da pariraju hitnim zakazivanjim sjednice Odbora za izbor i imenovanje, ali je i ta namjera propala jer kvorum nisu dali Snežana Jonica (SNP) i Aleksandar Rakočević (DEMOS) iako su bili u skupštinskoj sali.

Da će opozicija uraditi sve što može da prolongira izbor predsjednika Skupštine vidjelo se od samog početka sjednice, kada su Đurović, Jonica i Savo Vujošević (DEMOS) zatražili objašnjenje ko je i zašto angažovao dodatno privatno obezbjeđenje u holu Opštine. Zbog toga je uslijedila prva duža pauza i kolegujum šefova odborničkih klubova, nakon kojeg su pripadnici obezbjeđenja napustili hol.

Sljedeći “produžetak“ desio se kod predloga za dopunu dnevnog reda. Đurović, koji se sa kolegama iz DF-a vratio u Skupštinu nakon devet mjeseci bojkota, zatražio je skraćenje mandata, a Vujošević da se razjasni šta se dešava sa projektom Maljevik, kako su podijeljeni ključevi stanarima u zgradi A6 kad ona nije završena, te koliko novca iz opštinske kase je u nju uloženo.

“Za dvije godine vlast u Baru nije napravila ništa, sem transformacije rukovodeće strukture. U međuvremenu smo postali jedna od najzaduženijih opština”, rekao je Đurović.

Bonus video: