Barbara Pramer za "Vijesti": Naše firme traže vladavinu prava da bi investirale u Crnu Goru

Predsjednica Narodnog vijeća Austrije je dodala da je veoma važno raditi na jačanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa
96 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2013. 20:54h

Crna Gora mora raditi na jačaju vladavine prava ukoliko želi investicije, jer je to jedini način da se ulagači osjećaju sigurnim, izjavila je predsjednica austrijskog parlamenta Barbara Pramer.

U razgovoru za “Vijesti”, ona je kazala da u ekonomskoj saradnji Austrije i Crne Gore nekada postoje problemi navodeći da je to je pomenula crnogorskim zvaničnicima.

“Nekada ima problema i to sam pomenula tokom susreta sa crnogorskim zvaničnicima”, kazala je Pramer, odgovorajući na pitanje da li austrijske kompanije imaju problema sa investiranjem u Crnu Goru.

Predsjednica Narodnog vijeća Austrije je dodala da je veoma važno raditi na jačanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa.

“Naše kompanije zahtijevaju da se u tim oblastima uradi više kako bi bila obezbijeđena sigurnost za njihove investicije i planove. Kada bi Crna Gora pokazala više volje za rješavanje tih pitanja, to bi bilo veoma plodotvorno i pomoglo bi ekonomsku saradnju”.

Tokom pregovora o izmjeni Ustava iz opozicije se čuju pritužbe da u vladajućoj koaliciji ne postoji volja za kompromisom, niti za prihvatanjem opozicionih predloga. Takvih primjedbi bilo je i prilikom odbijanja nekih drugih inicijativa u parlamentu. Kako se takvi problemi rješavaju u Austriji?

Sličnu situaciju imali smo u nekoliko navrata i u Austriji, čak i oko promjene ustava.

To su bili teški i dugotrajni pregovori, ali smo našli opozicionu partiju koja je bila spremna da sarađuje.

Važno je da predstavnici vladajuće stranke budu otvoreni za neke ideje opozicije, ali se slično očekuje i od opozicionara. Morate naći kompromis i takav pristup zaista može pomoći.

Mi u Austriji imamo slične situacije barem dva-tri puta tokom godine. To je potpuno normalno, a poslanici moraju biti svjesni svoje odgovornosti.

Ima opozicionih partija sa kojima je dogovor gotovo nemoguć, ali ima i onih koje su spremne za kompromise.

Značajan dio poslanika i javnosti smatra da Skupština ne ispunjava kontrolnu ulogu. Kako se to može promijeniti?

Kontrolna uloga parlamenta je sve važnija u svim modernim demokratijama. To pitanje je sve više u fokusu svuda u svijetu. Ipak, da bi se parlamentu dao veći značaj potrebno je mijenjati zakone i procedure.

To je dugotrajan proces, ali je neophodan.

U slučaju Crne Gore nekada djeluje da Vlada kontroliše parlament, umjesto da bude obratno. Da li to možemo porediti sa Austrijom?

I kod nas postoje slične primjedbe, jer neki smatraju da je parlament u podređenoj ulozi. Za uspostavljanje pravih relacija sa Vladom potrebno je vrijeme.

Pri tome, nekada ne treba ignorisati pregovore iza zatvorenih vrata. Novinarima često kažem da, kada su vrata zatvorena, to ne znači da mi ništa ne radimo iza tih vrata.

Neophodno je imati neformalne i tajne pregovore, jer to znači da ćete na kraju doći do rješenja.

Zbog toga mislim da u odnosima sa Vladom parlament nije u podređenom položaju. Nije na kraju procesa, ni u Austriji, niti u drugim zemljama.

Kada priča o evropskim integracijama vladajuća koalicija navodi da su one povezane sa članstvom u NATO. Koliko su, prema Vašem mišljenju ti procesi povezani, s obzirom na to da Austrija nije članica NATO iako je u EU?

Poznato mi je da o pitanju članstva u NATO postoje neslaganja u Crnoj Gori, ali na kraju odluka o tome je na političarima i zavisi od mnogo faktora.

Vaša zemlja treba da nađe svoj način. Mi smo našli naš način i odlučili da nema potreba da budemo u Alijansi, već da ostanemo neutralni.

Poslije tako dugo vremena ljudi su i dalje ubijeđeni da ne treba da budemo u NATO, iako smo aktivna članica UN, mirovnih procesa i po tom pitanju nijesmo inferiorni. Pihvatili smo članstvo u Partnerstvu za mir, jer je to naša interpretacija nezavisnosti.

U Crnoj Gori se čuju najave da bi o članstvu u NATO, umjesto izjašnjavanja građana na referendumu, mogao da odlučuje parlament. Mislite li da je to pravo rješenje.

To je teško pitanje i ne tražite savjete sa strane. Morate naći svoj način da ga riješite.

Otvaranje pregovora sa EU od presudnog značaja

Pramer je nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem kazala da je zadovoljna promjenama u Crnoj Gori posljednjih godina.

“Mislim da je od presudnog značaja bilo otvaranje pregovora Crne Gore sa EU. Nema potrebe da naglašavam koliko je Crna Gora bitna za austrijsku privredu i obratno, i koliko su naši ekonomski i drugi odnosi razvijeni”, kazala je ona.

Ona se sastala i sa predsjednikom Filipom Vujanovićem i predstavnicima parlamentarnih partija, a tokom susreta sa premijerom Milom Đukanovićem je ocijenila da je perspektiva dviju država jačanje ekonomske i investicione saradnje.

Đukanović je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, posebno iskazao interesovanje Crne Gore za unapređenjem saradnje u oblasti energetike, turizma i zaštite životne sredine, kao i u oblasti poljoprivrede i sektoru malih i srednjih preduzeća.

Pramer je juče, tokom zvanične posjeter Crnoj Gori, otvorila i Demokratsku školu, koju zajednički implementiraju crnogorski parlament i Erste fondacija. Tom prilikom je potpisan i memorandum o saradnji između parlamenta, Erste fondacije i NVO Forum Mladi i neformalna edukacija.

Galerija

Bonus video: