Barozo: Crna Gora blizu otvaranja pregovora sa EU

"Ohrabrio sam premijera da nastavi sa naporima na ključnim poljima, poput vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala", rekao je Barozo
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 20:03h

Crna Gora je blizu otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) i sada odlučnošću, radom i političkom voljom mora da pređe poslednje korake na tom putu, ocijenio je predsjednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem.

"Jasno je da Crna Gora radi vrijedno na ispunjavanju evropske agende još od 2010. godine, kada je dobila status kandidata, a odluka EK da dobije datum pregovora je poštena i rezultat je napora vlasti", kazao je Barozo.

On je rekao da će EK na proljeće podnijeti izvještaj o implementaciji reformi u Crnoj Gori.

"Taj izvještaj je jako važan, jer će služiti kao baza Evropskom savjetu za otvaranje preovora sa Crnom Gorom. Ohrabrio sam premijera da nastavi sa naporima na ključnim poljima, poput vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala", rekao je Barozo.

Crna Gora je, kako je naveo, blizu otvaranja pristupnih pregovora.

"I sada morate posljednje metre pretrčati sa snažnom političkom voljom i odlučnošću ka tom cilju. Crna Gora je na pravom putu. Ohrabrujem vas u ovom ključnom momentu", poručio je Barozo

Vlast da obezbijede ambijent za istraživačke novinare

Lukšić je naveo da su integracije vrhunski prioritet Vlade, i da će nadležni nastaviti da rade u tom pravcu sa istim naporima.

Barozo je, na pitanje da prokomentariše nedavni napad na novinarku Vijesti, Oliveru Lakić, rekao da su činovi vandalizna i napada u demokratskoj državi nedopustivi

Prema njegovim riječima, sada se čekaju sudske presude.

"Takođe, kontinuirano radimo na borbi protiv organzovanog kriminala. Uspjeli smo zadržati konsenzus o evropskim integracijama, a on sve više jača", poručio je Lukšić.

Barozo je, na pitanje da prokomentariše nedavni napad na novinarku Vijesti, Oliveru Lakić, rekao da su činovi vandalizna i napada u demokratskoj državi nedopustivi.

"Pozivamo vlasti da obezbijede ambijent za istraživačke novinare, i da se napadači privedu pravdi", rekao je on.

Barozo je podsjetio da je sloboda medija prioritet EK.

"U proljeće, kada ćemo predstaviti raport, sa posebnom pažnjom ćemo gledati na slobodu medija", rekao je on.

Lukšić je rekao da se radi efikasno tom slučaju, da je istraga u toku, i da je uvjeren da će ona dati rezultate.

"To je neprihvatljivo i mislim da smo prešli kritičnu tačku. To je nešto što naše društvo ne može da proguta. Sada je cijeli slučaj u rukama tužioca, i vjerujem da će dati rezultate", zaključio je Lukšić.

Bonus video: