Barozo: Crnoj Gori prioritet nezavisno pravosuđe

Ðukanović je rekao da se nada da će Crna Gora tokom irskog predsjedavanja EU, do kraja juna, otvoriti još neko pregovaračko poglavlje
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2013. 16:39h

Predsjednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo rekao je, nakon sastanka sa Milom Ðukanovićem, da zatvaranje pregovaračkog poglavlja 25. koje se odnosi na nauku i istraživanje, pokazuje posvećenost Crne Gore evrointegracijama.

Baroso je na svom Twitter profilu napisao da je ovo odlučujući momenat na putu Crne Gore ka EU.

"U tom procesu je bitniiji kvalitet nego brzina, i taj kvalitet zavisi od rada koji Crna Gora sama uloži", kazao je Barozo novinarima.

On je naveo da iskustva drugih zemalja pokazuju da pregovori zahtijevaju dosta političkih, ekonomskih i socijalnih reformi.

"Te reforme su interes Evropske unije, ali zemlje kandidati imaju veće koristi od njih nego Brisel", rekao je Barozo, navodeći da su prioritetne reforme Crne Gore nezavisnost pravosuđa, koja se mora postići kroz izmjene Ustava.

Barozo je kazao da taj proces ide dobro, i da vjeruje da je Crna Gora odlučna da ga završi.

Ðukanović je rekao da se nada da će Crna Gora tokom irskog predsjedavanja EU, do kraja juna, otvoriti još neko pregovaračko poglavlje.

On je kazao da Unija u pregovorima sa Crnom Gorom testira novi pristup, podsjećajući da će među prvim poglavljima biti otvorena ona koja se odnose na vladavinu prava.

"Evropska komisija pouèena svojim iskustvima, korigovala je svoju strategiju, dajući značaj tim pitanjima, i želimo da kvalitetno rješavamo određena pitanja u svom dvorištu, a istovremeno da kao odgovoran partner pokažemo da se uspješno primjenjuje novi model pregovora", rekao je Ðukanović.

On je naveo da oèekuje da æe Crna Gora brzo pripremiti akcione planove za poglavlja 23. i 24., koje æe, kako je pojasnio, Vlada usvojiti.

"I da ćemo stvoriti uslove da se tokom ove godine otvore pregovori u tim poglavljima, koja su značajna ne samo za evropske već i evroatlantske integracije Crne Gore", rekao je Ðukanović.

Rompej čestitao napredak

"Čestitam vam, Crna Gora ostvarila je značajan napredak u 2012.godini", rekao je predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej obraćajući se premijeru Milu Đukanoviću, prilikom njegove prve posjete Briselu otkako je Crna Gora stekla status kandidata.

"Otvaranje pristupnih pregovora šalje važan signal zemljama regiona jer im se time poručuje da su vrata Evropske unije otvorena i za njih" rekao je Van Rompej.

"Naglašavam i podvlačim potvrdu da Crna Gora nastavi napredak na unapređenju vladavine prava i da na tom polju postigne mjerljive rezultate. Poseban značaj pridajemo nezavisnom pravosuđu i potrebno je da i vlada i opozicija pokažu odgovornost pri radu na izmjenama Ustava. "

Van Rompej istakao je pozitivnu i konstruktivnu ulogu Crne Gore u stabilizaciji regiona."EU nastavlja da pridaje značaj Zapadnom Balkanu kao evropskoj regiji, a svakako želim istaći da Crna Gora ima evropsku budućnost".

Đukanović: Posebna pažnja ustavnim promjenama

U svojoj izjavi, Đukanović je izrazio zadovoljstvo posjetom Briselu i zahvalnost Van Rompeju na pažnji koju on lično, i Savjet daju evropskog perspektivi Crne Gore. Informisao je Van Rompeja o posvćenosti nove crnogorske vlade evropskom putu,

"Posebnu pažnju Crna Gora polaže priroritetima vladavine prava i ustavnim promjenama"

Upoznao je Van Rompeja sa napretkom na izradi akcionog plana za poglavlja 23 i 24, kao i o radu na ustavnim reformama za povećanje nezavisnosti i efikasnosti pravosuđa.

"Razgovorali smo o ekonomiji Evropske unije u uslovima dugotrajne krize. Zadovoljan sam zbog optimističnih tonova koje sam čuo od predsjednika Van Rompeja" rekao je premijer, a onda i sam istakao značaj evropske perspektive regiona "u kojem živimo" i zadovoljstvo napretka regiona na evropskom putu.

"Crna Gora može da nastavi da u tom smislu, igra pozitivnu uglogu", rekao je Đukanovć, i otišao na sastanak sa predsjednikom Evropske komisije Hoze Manuelom Barozom.

Galerija

Bonus video: