Batrićević: Ovi izbori odlučuju o sudbini DPS-a, a ne države

"Njihovo poistovjećivanje sa državom, u smislu Luja XIV “država, to sam ja”, samo pokazuje panični strah od gubitka vlasti"
55 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2014. 20:27h

Atmosferu uoči lokalnih izbora u Crnoj Gori, raspalio je postreferendumski patriotski žar, koji promoviše Demokratska partija socijalista, kazao je portparola Foruma 2010 Bobana Batrićevića.

Usljed ogromnog broja afera, prema njegovom mišljenju, aktuelna vlast pokušava da zaobiđe odgovornost za uništenu privredu, nezaposlenost i pad životnog standarda, "pa čitav politički diskurs svodi na pitanje državnosti Crne Gore".

"Simptomatično je da partija kao DPS, koja se deklarativno izjašnjava kao ljevičarkska, koristi isključivo desničarskom retorikom. Znamo da desničarski diskurs uvijek ima identičnu formu, jer se iz pozicije dominantne grupe (u ovom slučaju vlasti) negiraju problemi sa kojima se suočava potčinjena grupa (građani). U takvim okolnostima, ne iznenađuje to što Demokratska partija socijalista kao opresor, koji je načinio najveću finansijsku poharu Crne Gore u njenoj istoriji, bježi od odgovornosti, i u politički dijalog lokalnih izbora umeće pitanje nezavisnosti naše države i našeg društva", kazao je Batrićević.

"Neprincipijelna i makijavelistička politika premijera Đukanovića pred izbore u Podgorici, nijesu ništa drugo do običan politički gaf, koji nema nikakvih logičkih utemeljenja. Početkom godine pozivao je Srbe da uđu u vlast, da bi nekoliko mjeseci nakon toga, većinu Srba okarakterisao kao plaćenike stranih službi koji podrivaju državnost Crne Gore. Sa partijama koje su cijepale crnogorski Ustav, njegov DPS je do ovih izbora vršio vlast u Podgorici. Uz to je obnovio prisne odnose sa SPC, a u najavi je bio i koalicioni nastup sa Narodnom strankom. Građanima nije jasno zašto Đukanović dijeli Srbe na poželjne i nepoželjne?"

Prema njegovim riječima zato je bitno istaći da ovo nijesu izbori na kojima se rješava sudbina Crne Gore, već izbori gdje se rješava sudbina DPS-a.

"Aktuelno stanje u državi zahtijeva beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi se ona transformisala u slobodnu zemlju, koja će biti utemeljena na građanskim principima poštovanja različitosti"

On je dodao da u državi gdje se vlast nije mijenjala decenijama, sve je moguće.

"Gebelsovski pink minut-dva ili crnogorski “Volkiscsher Beobachter”, bez ikakve novinarske etike, iznosi najveće neistine na račun neistomišljenika DPS-a. Ovakvom predizbornom retorikom, Crna Gora sve više liči na geto", kaže Batrićević.

Podgorica je, prema njegovim riječima, opozicioni grad.

"To pokazuju rezultati prethodnih izbora i nedavnih anketa. Treba uložiti sve napore da tako i ostane, a neke koalicije moraju napraviti jasnu liniju razgraničenja sa štetnom politikom DPS-a, kako bi se ispoštovala opoziciona volja građana glavnog grada. Politika “trećeg puta” sa nedefinisanim ciljem, može lako dovesti do nikšićkog epiloga", rekao je Batrićević.

Crnogorskom društvu su prema njegovom mišljenju, neophodne promjene sistema vrijednosti i načina upravljanja, "što su i osnovni ciljevi Foruma 2010".

"Aktuelno stanje u državi zahtijeva beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kako bi se ona transformisala u slobodnu zemlju, koja će biti utemeljena na građanskim principima poštovanja različitosti. Podgorica je grad Budućnosti, a ne neoliberalnih varvara", zaključio je Batrićević.

Galerija

Bonus video: