Bečić: Bilo je neformalnih razgovora sa liderima DF-a i SDP-a

"Takav scenario u Podgorici bi defintivno označio početak procesa ozdravljenja Glavnog grada i Crne Gore, i predstavljao veliki istorijski trenutak
33 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.06.2014. 14:20h

Promjena izvršne vlasti, i odlazak Demokratske partije socijalista (DPS) u opoziciju nužna je potreba u interesu građana, a takav scenario označio bi početak procesa ozdravljenja Podgorice i Crne Gore, smatra nosilac izborne liste Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksa Bečić.

On je ocijenio da je jasno da opozicione partije iz prethodnog saziva Skupštine Glavnog grada imaju priliku da formiraju novu demokratsku vlast jer je, kako je kazao, i pored svih zloupotreba, nedvosmisleno iskazana želja građana za promjenama.

Bečić je rekao da je zbirno posmatrano opozicija iz prethodnog saziva Skupštine osvojila pet hiljada glasova više od koalicije okupljene oko DPS-a, ocjenjujući da je odlazak te stranke sa vlasti ljekovita i nužna potreba u interesu građana.

"Takav scenario u Podgorici bi defintivno označio početak procesa ozdravljenja Glavnog grada i Crne Gore, i predstavljao veliki istorijski trenutak, i označio bi konačni početak smjenivosti vlasti kao jednog od osnovnih postulata demokratije što su sve druge zemlje u okruženju davno ostvarile", rekao je Bečić agenciji MINA.

On je kazao da nakon izbora u Podgorici nije bilo zvaničnih pregovora u vezi sa konstituisanjem vlasti, ali da su u SNP imali neformalne razgovore sa liderima Demokratskog fronta (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP) Miodragom Lekićem i Rankom Krivokapićem.

Bečić je ponovio da SNP neće praviti koaliciji sa DPS-om. "Ne bavim se političkom trgovinom, za mene su principi i data riječ iznad svega tako da ostajem naravno pri onome što sam saopštio građanima prije izbora, znači nema koalicije sa DPS-om", poručio je Bečić.

Na pitanje pod kojim uslovima je SNP spremna da formira postizbornu koaliciju sa DF i koalicijom Evropsko lice Podgorice, Bečić je odgovorio da SNP ne uslovljava nikada, već se dogovaraju.

Bečić je rekao da kada se donose takve odluke treba misliti o budućnosti prije svega mladih ljudi i generacije koje dolaze, a ne političkoj trgovini.

"Da smo ja i partija kojoj pripadam htjeli da trgujemo davno smo mogli izabrati drugi put. Gdje je čista namjera dogovor se sam nameće, a kada neko želi da nađe izgovor uvijek će ga naći. Tako da je ključno pitanje iskrenosti", smatra Bečić.

Upitan da li su u SNP-u spremni da podrže predstavnika koalicije Evropsko lice Podgorice za prvog čovjeka Glavnog grada, Bečić je rekao da je ključno, prvo i osnovno pitanje da li postoji spremnost da opozicione partije iz prethodnog saziva Skupštine glavnog grada omoguće formiranje nove demokratske vlasti.

"To je polazna osnova, kadrovksa rješenja se dogovaraju u daljem toku i najkvalitetnija se obično sama nameću tamo gdje postoje iskrena namjera za dogovorm, a ne želja za političkom trgovinom", naveo je Bečić.

On je rekao da uvijek cilj doći do najoptimalnijeg, najefikasnijeg i najprihvatljivijeg rješenja od onoga što je moguće, odnosno što je ponuđeno građanima.

"S obzirom da su se manje više svi jasno legitimisali prethodnih dana, očito da nedomica jedino još postoji u vrhu SDP-a, jer koliko mogu lično da osjetim ovih dana u neposrednoj komunikaciji sa građanima, njihovo članstvo je ubjedljivo većinski za to da budu dio nove demokrtaske vlasti u kojoj nema DPS-a", smatra Bečić.

On je kazao da je izborni program SNP koji sadrži životna pitanja koja tangiraju građane Podgorice i koja su u nadležnosti Skupštine Glavnog grada i izvršne vlasti osnov na bazi kojeg se može vrlo lako dogovoriti sa tom partijom svako ko ima iskrene namjere.

U SNP-u, kako je rekao, želE da se nikada više Podgoricom ne vlada, već upravlja na zdravim i jasnim principima

"Čisti i stručni pojedinci u svim strukturama izvršne vlasti, povećanje transparentnosti u radu, jačanje uloge Parlamenta, domaćisnski odnos prema sredstvima građana Podgorice, odnosno konačno stop namješetenim tenderima, sumnjivim ugovorima, fiktivnim akneksima ugovora, promjenama DUP-ova i privatno-javnim partnerstvima saglasno interesima privilegovanih pojedinaca", naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, prethodna vlast u Podgorici imala je sve karakteristike nedomaćinske, netransparentne i neodgovorne izvršne vlasti.

"To je vlast koja dugo traje, koja se umorila, koja nema viziju, ne može da odgovori potrebama trenutka u kojem se nalazimo i veoma bi bilo rizično za budućnost da još četiri godine gledamo sumornu sliku očito umorne partije", zaključio je Bečić.

Bonus video: