Bečić: Boja poleđine glasačkog listića da bude različita od one na prednjoj strani

Na taj način, kazao je Bečić obezbijediće se potpuna neprozirnost glasačkog listića, bez obzira na okolnost da li će birač glasački listić presaviti jednom ili više puta
53 pregleda 74 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Aleksa Bečić, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 09.08.2016. 09:58h

Demokratska Crna Gora zahtijeva da Državna izborna komisija odredi različitu boju poleđine glasačkog listića u odnosu na boju koju će odrediti za prednju stranu glasačkog listića, naveo je predjsednik Demokrata Aleksa Bečić u otvorenom pismu predsjedniku Državne izborne komisije (DIK) Budimiru Šaranoviću.

Bečić je kazao da je zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano da se glasački listić štampa na posebno zaštićenom 120-gramskom papiru sa vodenim žigom (član 73a stav 6); te da Državna izborna komisija za izbor poslanika, a Opštinska izborna komisija za izbor odbornika utvrđuje boju glasačkog listića (član 74 stav 6).

"Praksa je pokazala, da naznačeno zakonsko rješenje, bez obzira na gramažu papira, ne obezbjeđuje neprozirnost glasačkog listića, čime se dovodi u pitanje tajnost glasanja i sloboda izjašnjavanja birača. Na problem prozirnosti glasačkog listića ukazale su i brojne primjedbe birača i učesnika izbornog procesa na prethodnim izborima. Imajući u vidu naznačeno, zahtijevamo da Državna izborna komisija odredi različitu boju poleđine glasačkog listića u odnosu na boju koju će odrediti za prednju stranu glasačkog listića. Riječ je o određenju one boje poleđine glasačkog listića, koja će u odnosu na boju prednje strane glasačkog listića obezbijediti neprozirnost glasačkog listića, a da pritom podaci sadržani na poleđini u gornjem desnom uglu glasačkog listića (naziv opštine, naziv biračkog mjesta, oznaku za broj biračkog mjesta i pečat biračkog odbora koji sadrži naziv i broj biračkog mjesta) budu jasno čitljivi", kazao je Bečić.

Na taj način, kazao je Bečić obezbijediće se potpuna neprozirnost glasačkog listića, bez obzira na okolnost da li će birač glasački listić presaviti jednom ili više puta.

"Obezbjeđenje neprozirnosti glasačkog listića je bitan uslov za sprovođenje zakonitih izbora na biračkom mjestu, zbog čega insistiramo da javni tender za nabavku izbornog materijala kojeg će objaviti Državna izborna komisija, sadrži i gore naznačeni uslov u pogledu boje glasačkog listića za predstojeće parlamentarne izbore. Potrebno je da nas o stavu Državne izborne komisije po ovom zahjtevu obavijestite u pisanoj formi", zaključio je Bečić.

Bonus video: