Bečić: Ko će da se bavi podjelama, neka nam se ne javlja

“Zalagaćemo za promjene i sarađivati sa svima koji žele dobro Crnoj Gori, bez obzira na nacionalne i političke podjele. Ako neko misli da u zemlji u kojoj premijer kaže da je gorivo luksuz, zemlji praznih frižiderea, ima vremena da se bavi podjelama, neka zna da u nama nema partnera,” rekao je Bečić danas
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2015. 20:23h

Demokratska Crna Gora, ili skraćeno Demokrate, je ime nove partije Alekse Bečića koju osniva uglavnom sa bivšim kolegama koji su napustili SNP.

“Zalagaćemo za promjene i sarađivati sa svima koji žele dobro Crnoj Gori, bez obzira na nacionalne i političke podjele. Ako neko misli da u zemlji u kojoj premijer kaže da je gorivo luksuz, zemlji praznih frižiderea, ima vremena da se bavi podjelama, neka zna da u nama nema partnera,” rekao je Bečić danas na osnivačkoj skupštini održanoj na Trgu republike u Podgorici.

On je najavio da će na prvim narednim izborima u Crnoj Gori izaći samostalno.

Održavanje prvog Kongresa partije, čiji je logo golub sa maslinovom grančicom na crvenoj pozadini, najavljeno je za 31. maj.

U programu stranke stoji da se njeni članovi zalažu za eliminisanje vještačkih podjela i pomirenje u Crnoj Gori, vladavinu prava, ekonomsku i socijalnu sigurnost građana, savremeni način političkog djelovanja, unaprjeđenje položaja mladih, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na svim nivoima, ravnomjeran regionalni razvoj, prava manjina, veće ulaganje u mlade i zaštitutu penzionera, kao i decentralizaciju u korist opština, kao i reformu državne uprave.

Demokrate se zalažu za saradnju sa zemljama regiona, Evrope i svijeta.

“Zalažemo se da se prednosti i nedostaci pristupanja NATO približe građanima, da se o tom pitanju građani izjasne na referendumu, na kojem bi se od njih još tražilo da odgovore na postavljeno pitanje: Da li ste za to da Crna Gora postane punopravna članica NATO,” stoji u programu.

Prisutni na Trgu republike u Podgorici dobili su kartone sa riječima “za” i “protiv”, na kojima su imali priliku da simuliraju glasanje.

“DCG će prema svim kanonski priznatim crkvama i vjerskim zajednicama iskazivati posebno poštovanje i uvažavanje,” navodi se dalje u programu.

Bečiću su se, od kada je početkom februara napustio SNP, pridužili i mlađi aktivisti drugih opozicionih partija, a prema ranije dostupnim podacima stranka će biti građanske profilacije.

Osim nekadašnjih funkcionera SNP koji su tu partiju napustili sa Bečićem, osnivačkoj skupštini Demokrata prirustsvovali su funkcioner Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, nezavisni poslanik Mladen Bojanić i novinar Marko Novaković.

Galerija

Bonus video: