Bečić: Mladost je naša snaga i prednost

"Građani prepoznaju moju iskrenost u želji da dam doprinos da konačno izađemo iz svjesno produkovanih rovova prošlosti i okrenemo se stvaranju uslova za generacije koje dolaze"
77 pregleda 52 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.04.2014. 13:34h

Rezultati posljednjih nekoliko izbora pokazuju da je Podgorica opozicioni grad, pa je realno da, i pored toga što će biti neravnopravna utakmica, Demokratska partija socijalista (DPS) izgubi na izborima 25. maja, ocijenio je nosilac liste Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksa Bečić.

On je podsjetio da je na parlamentarnim izborima koalicija DPS-a i Socijaldemokratske partije (SDP) izgubila u Glavnom gradu sa oko pet i po hiljada glasova manje u odnosu na opozicione partije.

Bečić je ocijenio i da rezultati rada izvršne vlasti u glavnom gradu ukazuju na »ljekovitu« potrebu da dođe promjene vlasti.

"Pobjeda na lokalnim izborima u Beranama je dodatni vjetar u leđa koji je pokazao da se, i pored svih poznatih i evidentnih zloupotreba, DPS može pobijediti. Iako će ovo biti neravnopravna utakmica iz svega iznijetog jasno je da se poraz DPS-a nameće kao realnost", rekao je Bečić u intervjuu agenciji Mina.

On smatra da je, ako se uzme u obzir specifičnost biračkog tijela u Podgorici i analiza brojki iz prethodnog perioda, za uspjeh progresivnih snaga na predstojećim izbora najbolja varijanta što će se nastupiti u nekoliko jakih kolona.

"Na taj način se u konačnom ostvaruje veći opozicioni kapacitet, angažovanje samih partija je jasnije i značajnije, i onemogućava se političkim oponentima da koriste prograsmku heterogenost za anti kampanju u pokušaju demotivacije jednog broja birača koji su odlučni da naprave otklon od politike aktuelne vlasti", rekao je Bečić.

On je ocijenio da DPS nije ni u prethodnom mandatu imao većinu u podgoričkom parlamentu.

"To je, zapravo, bila vještačka, ali ne i demokratska većina u Skupštini Glavnog grada".

"Uvjeren sam u smjenu vlasti u glavnom gradu"

Bečić je rekao da SNP nikada odlučnije i aktivnije nije ušao u jednu političku utakmicu kao sada, potpuno svjesni da izbori u Podgorici mogu imati značajnu istorijsku dimenziju

Bečić je ocijenio da je ključno pitanje da li postoje iskrene želje da se krene u proces ozdravljenja crnogorskog društva.

"Ukoliko pored svih unutrašnjih problema i dubioza koje imamo u našem društu, ekonomskog, pravnog i moralnog blata u kojem se kao sistem nalazimo, tražite način da ostanete opozicija u vlasti koristeći sve njene benifite, da vam bude satisfakcija što ste držali vreću dok su drugi otimali, onda su ciljevi jasniji", rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, ako postoji želja za nečim, uvijek će se naći forma.

"Ako tražite izgovor, opet ćete ga uvijek naći, tako da je ključno pitanje iskrenosti. I pored svega, ja sam duboko uvjeren u smjenu vlasti u glavnom gradu", kazao je Bečić.

On je rekao da se nada da će se u narednom periodu svi nosioci lista i kandidati za gradonačelnika baviti Podgoricom i temama iz lokalne samouprave, odnosno onim pitanjima koja opterećuju građane.

SNP značajno proširila spektar potencijalnih glasaša

Bečić je rekao da SNP nikada odlučnije i aktivnije nije ušao u jednu političku utakmicu kao sada, potpuno svjesni da izbori u Podgorici mogu imati značajnu istorijsku dimenziju i označiti početak nove ere koja će početi promjenom vlasti u glavnom gradu.

On je podsjetio da je SNP prva utvrdila nosioca liste, slogan kampanje, predstavila izborni program građanima. Bečić je rekao da izbornu listu SNP čini 44 odsto mladih, 30 žena i 70 odsto onih koji su prvi put odbornički kandidati.

Prema njegovim riječima, atmosfera među građanima i pozitivan odnos u pogledu na način vođenja kampanje, programsku i kadrovsku ponudu, jasno nagovještavaju da je SNP značajno proširila spektar potencijalnih glasaša što će se, kako je naveo, na najbolji način potvrditi 25. maja.

"Građani prepoznaju moju iskrenost u želji da dam doprinos da konačno izađemo iz svjesno produkovanih rovova prošlosti i okrenemo se stvaranju uslova za generacije koje dolaze, jer dosta su mladi ljudi proteklih decenija bili taoci prije svega ekonomsko-pravnog urušavanja sistema", rekao je on.

"Zaboraviti prošlost i okrenuti se budućnosti"

Bečić je kazao da je, dok su neki kandidati okrenuti prošlosti i pokazuju da iz tih okvira teško mogu izaći, on okrenut budućnosti.

"Nema, niti će biti koalicije sa DPS-om. Oni nose dominantnu odgovornst za stanje po brojnim osnovama u našem društvu"

On je dodao da je u kontinuitetu četiri godine kao odbornik u Skupštini Glavnog grada razgovarao sa građanima, aktuelizovao njihove probleme, bavio se brojnim temama iz oblasti lokalne samouprave, uvijek dajući rješenja i štiteći javni interes.

Bečić je naveo da izborni program SNP-a sadrži samo ona životna pitanja koja tangiraju građane Podgorice, odnosno koja su u nadležnosti lokalnog parlamenta i izvršne vlasti, što je osnov za dogovor sa njima.

»Vidjećemo programsku i kadrovsku ponudu drugih, odgovor građana Podgorice, stepen dosljednosti i iskrenosti i sve će biti mnogo jasnije. U svakom slučaju interes građana Podgorice biće nam na prvom mjestu", rekao je Bečić.

SNP je, kako je kazao, jedina partija sa kojom se ništa i nikada nije moglo neprincipijelno kombinovati.

"Kao što sam rekao više puta, nema, niti će biti koalicije sa DPS-om. Oni nose dominantnu odgovornst za stanje po brojnim osnovama u našem društvu, imaju politiku kontinuiteta u kadrovskom smislu, načinu djelovanja i rezultatima rada, i samim tim ne mogu biti naši partneri", poručio je Bečić.

"Najveći protivnici integracija su oni koji su dominantno odgovorni za stanje u društvu"

Komentarišući stav Bogojevića da je reagovanje SNP-a o poziciji Crne Gore u odnosu na ukrajinsku krizu bilo suprotno zvaničnim stavovima Evropske unije, Bečić je kazao da ne vidi kako dovode u pitanje njihov odnos prema evropskim integracijama.

On je naveo da ne vidi potrebu da vlast pravi neprijatelja od Rusije, posebno imajući u vidu istorijske veze i ekonomski interes koji u Crna Gora dominantno ima iz tog partnerstva

On je kazao da je u okviru višestranačke crnogorske delegacije, predstavnika i vlasti i opozicije, bio krajem prošle godine u posjeti Moskvi.

"To je bilo mnogo prije poznatih globalnih dešavanja, ali već tada je bilo potpuno očigledno da su odnosni zvanične Moskve i Podgorice na nikada lošijem nivou i da oni odgovornost za to pripisuju premijeru Milu Đukanoviću", ocijenio je Bečić.

On smatra da Crna Gora, kao mali, fleksibilan sistem ne treba da bude sudija u sudaru velikh sila.

"Treba da gradimo partnerski odnos sa svima, a to je moguće ako imate iskren odnos i ako nigdje ne dajete lažna obećanja, odnosno sprovodite neka lična opterećenja", rekao je Bečić.

On je naveo da ne vidi potrebu da vlast pravi neprijatelja od Rusije, posebno imajući u vidu istorijske veze i ekonomski interes koji u Crna Gora dominantno ima iz tog partnerstva.

Bečić smatra da će aktuelna dešavanja imati negativne ekonomske posljedice, prije svega kroz predstojeću turističu sezonu, "i vjerovatno da ćemo se tek osjetiti pravi efekat nepromišljenih odluka".

"Partnerstvo zasnovano na zdravim osnovama i ekonomskom interesu sa svim zemljama, na kojoj god strani svijeta one bile, je odgovoran odnos malog i fleksibilnog sistema kakav je Crna Gora. To je suština našeg djelovanja i naše poruke, što ne vidim da je teško za razumijevanje ako imate iskrenu namjeru", poručio je Bečić.

Bonus video: