Bečić: Odričem se svih funkcija, nema potrebe za novim izborima

SDP i DPS imaju nepremostivih prepreka koje su saopštili i lideri dviju partija, dok je ELP sa opozicijom postigao saglasnost
71 pregleda 57 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Aleksa Bečić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.07.2014. 06:40h

SNP od početka ne postavlja nikakve uslove za formiranje vlasti u Podgorici, razgovori koalicije Evropsko lice Podgorice su pokazali da su sa opozicijom postigli, u kratkom roku, saglasnost oko njihove ponude za razliku od pregovora SDP-a sa DPS-om i nema razloga za ponavljanje izbora, kazao je u intervjuu za “Vijesti” nosilac liste SNP-a Aleksa Bečić.

Da li je ponuda SDP-a, prvo o manjinskoj podršci ELP, a zatim i o nekoj vrsti tehničke vlade koja bi pripremila nove izbore za Vas nejasna? Šta zamjerate SDP-u?

Prije 20-ak dana koalicija ELP usaglašenu ponudu njenih konstituenata predstavila je DPS-u sa jedne strane, i SNP-u i DF-u sa druge strane.

Sa DPS-om postoji dosta oprečnih mišljenja i nepremostivih prepreka koje su jasno saopštili i lideri dviju patija, dok je sa nama postignuta, u kratkom roku, saglasnost oko onoga što je bila njihova ponuda.

Tako da je ovoliko prolongiranje finalizacije dogovora nepotrebno, imajući u vidu sve faktore koji su poznati. Generalna ocjena je da komunikacija zainteresovanih subjekata, gotovo isključivo putem medija, nije primjerena značaju ovog pitanja, iz prostog razloga što ostavlja prostora da bude različito tumačena.

Zvanični sastanci ovlašćenih predstavnika izbornih lista su najefikasniji način komunikacije i postizanja dogovora oko ovako značajnih pitanja.

Da li, prema Vašem mišljenju, DF treba da prihvati predloge SDP-a? Da li je bolje učestvovati u tehničkoj upravi u Glavnom gradu, pa makar i sa DPS-om,koja bi pripremila nove izbore, ili opet prepustiti da DPS sam upravlja izbornim procesom u Glavnom gradu?

Dosadašnja izvršna vlast oličena u koaliciji okupljenoj oko DPS-a je izašla na izbore i doživjela poraz od oponenata njihove politike i načina vladanja.

Opozicione partije iz prethodnog saziva Skupštine Glavnog grada dobile su oko pet hiljada glasova više od koalicije okupljene oko DPS-a. Građani su i pored svih nedvosmisleno vidljivih zloupotreba većinski glasali za promjene, zato ne vidim nijedan racionalan, odgovoran i pragmatičan razlog da se ne ispoštuje jasno izražena volja građana, odnosno volio bih da čujem jedan argument za ponavljanjem izbora.

Jasno sam saopštio, prije izbora, da nećemo ulaziti u nikakva koaliranja sa DPS-om jer ih smatramo dominantno odgovornim za alarmantno stanje po mnogim osnovama. Mi smo maksimalno fleksibilni i otvoreni za dogovor, ali nećemo dozvoliti da bilo ko uđe u zonu ponižavanja birača koji su nam ukazali povjerenje i većinske Podgorice koja je glasala za promjene.

Zašto je SNP praktično bjanko prihvatio ponudu SDP-a?

Još u februaru mjesecu djevojka u bijelom je sa trga Republike poslala poruku “Ovu priliku ne smijemo da propustimo” jer smo mi pravovremeno prepoznali značaj ovog procesa i sve podredili ostvarenju cilja. Ponavljam moju dobro poznatu tezu ,, gdje su čiste namjere dogovor se sam nameće, ko želi da nađe izgovor uvijek će ga naći”.

Da li vidite način na koji se može izaći iz ove, svojevrsne, pat pozicije u Podgorici?

Odmah nakon završetka izbora saopštio sam da SNP ne postavlja nikakve uslove, kada je u pitanju formiranje vlasti u Podgorici. Iako je izborna lista koju sam predvodio, po gotovo nepodijeljenim ocjenama, najveći dobitnik ovih izbora, vidjeli ste da u proteklih više od dva mjeseca nijesmo saopštili njedan uslov ili zahtjev, niti nam je to namjera činiti. I da budem potpuno jasan - odričem se svih funkcija na kojima bih mogao biti, samo hajde da realizujemo izbornu volju građana Podgorice.

Ovaj naš pristup je saopšten i na do sada jedinom sastanku sa predstavnicima koalicije ELP.

Bonus video: