Bečić: Partnerski odnos Demokrata i EU oslabio DPS

"Lokalne samouprave, uprkos zakonskoj obavezi, godinama unazad odbijaju ili prolongiraju realizaciju postupka davanja naziva ulicama, naseljenim mjestima i označavanja brojevima svih stambenih jedinica", rekao je Bečić
1870 pregleda 17 komentar(a)
Bečić u Petnjici, Foto: Demokratska Crna Gora
Bečić u Petnjici, Foto: Demokratska Crna Gora

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić saopštio je da je partnerski odnos Demokratske Crne Gore i Evropske unije (EU) oslabio Demokratsku partiju socijalista (DPS), saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"To se u konkretnom slučaju manifestovalo kroz odbijanje Plana Branimira Gvozdenovića za dogradnju i kozmetičke izmjene izbornog zakonodavstva, a prihvatanjem Briselskog plana Demokrata za sveobuhvatnim reformama izbornog i drugog zakonodavstva", istakao je Bečić tokom boravka sa članovima rukovodstva Demokratske Crne Gore u radnoj posjeti Petnjici gdje je razgovarao sa predsjednicima mjesnih odbora Demokrata u ovoj opštini.

U saopštenju se dodaje da je, govoreći o sveobuhvatnim reformama i predlozima koje su Demokrate do sada uputile Odboru, Bečić osvrnuo i na posljednju aferu koju su Demokrate dokumentovale.

""Analizom biračkog spiska sa posljednjih izbora utvrdili smo da kućni broj nema čak 278.820 građana. Dakle, od 532.599 građana, koliko je upisano u birački spisak Crne Gore, više od polovine je evidentirano na adresama bez broja. Lokalne samouprave, uprkos zakonskoj obavezi, godinama unazad odbijaju ili prolongiraju realizaciju postupka davanja naziva ulicama, naseljenim mjestima i označavanja brojevima svih stambenih jedinica. Kome smetaju brojevi na kućama i zgradama? Odgovor je jasan i krije u izbornim zloupotrebama. DPS godinama održava i nastoji da što duže zadrži nesređeno stanje adresa stanovanja građana, kako bi sakrivao fantom birače u adresama pod oznakom bez broja", objasnio je Bečić.

S tim u vezi, Bečić je kazao da nema sveobuhvatne reforme izbornog i drugog zakonodavstva sve dok svaka lokalna samouprava ne dodijeli nazive ulicama, kao i dok svaka stambena jedinica u ulicama ili naseljima ne dobije broj.

"Bez čistog biračkog spiska nema poštenih izbora, jer mi ne pristajemo na obesmišljavanje izbornih reformi i simulaciju demokratije", rekao je Bečić.

U saopštenju Demokrata se navodi i da je Bečić izrazio zadovoljstvo jačanjem partijske infrastrukture u bihorskom kraju, konstatujući da su predstavnici mjesnih odbora preduzeli konkretne mjere i radnje za dalje širenje partijske infrastrukture i intenziviranje njenog rada na području petnjičke opštine.

"On je podsjetio da terenska kampanja Demokrata "od vrata do vrata" nije zaobišla ni bihorski kraj, a što je rezultiralo da je stanovništvo ovog područja prepoznalo da ideja "Pobjeda, a ne podjela" nema alternativu, jer je svima dosta vještačkih podjela i prebrojavanja, lažnih obećanja i socio-ekonomskog haosa", piše u saopštenju Demokrata.

Bečić se osvrnuo i na nedavno održanu Izbornu konvenciju budvanskih Demokrata.

"Ovom konvencijom, koja nije slučajno održana u Budvi, otpočela je kampanja za prve, fer, slobodne i poštene izbore u istoriji Crne Gore", rekao je Bečić.

Bonus video: