Bečić: Sporazum opozicije o saradnji i nenapadanju istorijski

Bečić je, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, "sa žaljenjem konstatovao da sporazum nije potpisao predstavnik Socijalističke narodne partije Crne Gore", kao i da iz te partije zvanično nijesu odgovarali na pisanu inicijativu Demokrata.
77 pregleda 46 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2016. 20:35h

Demokratska Crna Gora predstavila je Sporazum opozicije o međusobnoj saradnji i nenapadanju u susret narednim izborima na lokalnom i na državnom nivou.

Lider Demokrata Aleksa Bečić saopštio je da su sporazum potpisali u ime Demokratskog fronta Nebojša Medojević, Demosa Miodrag Lekić, i građanskog pokreta URA Žarko Rakčević.

Bečić je, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, "sa žaljenjem konstatovao da sporazum nije potpisao predstavnik Socijalističke narodne partije Crne Gore", kao i da iz te partije zvanično nijesu odgovarali na pisanu inicijativu Demokrata.

"Predsjednik Demokrata je istakao da je ovo istorijski trenutak za Crnu Goru, jer su se četiri najjača opoziciona politička subjekta dogovorila da se pomire, a potpisom dodatno iskazali želju da se međusobno ne napadaju, poštuju i uvažavaju i usmjere ostavrenju zajedničkog cilja u susret lokalnim i parlamentarnim izborima u 2016. godini. Ovo je veliki iskorak i snažna poruka četiri opoziciona politička subjekta ukupnoj javnosti Crne Gore da će i u narednom periodu raditi na izgrađivanju opozicionog povjerenja, međusobnog uvažavanja i poštovanja, opozicione solidarnosti, jer jedino na taj način opozicija može stvoriti sve neophodne preduslove da bude generator promjena u smjeni vlasti u Crnoj Gori", rekao je Bečić.

Bez obzira što sporarazum stupa na snagu kada ga potpišu svi opozicioni politički subjekti, za Demokratsku Crnu Goru, kako se ističe, proizvodi dejstvo već od danas.

"I ovim se Demokrate obavezuju da neće izgovoriti ni jednu jedinu ružnu riječ ni za jedan politički subjekt, koji je potpisnik ovog Sporazuma".

Bečić je ostavio rok SNP-u da se do kraja današnjeg dana eventualno predomisle i potpišu Sporazum.

"Jer se potpisivanjem ovog Sporazuma stvaraju neophodni preduslovi za predstavljanje opozicije kao kredibilne alternative vlasti, koja će u susret izborima, kad god oni bili, prekinuti međusobna trvenja i napade, a svu energiju usmjeriti prema predstavnicima vlasti", navodi se u saopštenju.

Bečić je istakao i da Demokrate u Tivtu imaju snažnu partijsku infrastrukturu na lokalnom i mjesnom nivou, izbornu listu sa 32 kandidata, potpise Izbornoj listi.

"Imamo sjajnog nosioca Izborne liste Vladimira Arsića, izborni program i procenat podrške od najmanje 15 odsto, prema istraživanjima političke konkurencije. Ipak, i pored svega navedenog, usljed nepostojanja elementarnih uslova za poštene i fer izbore, te nikad većeg nepovjerenja u izborni proces, Demokrate i ovoga puta pokazuju da su nam poštovanje zakona, vraćanje povjerenja, opoziciona saradnja i data riječ iznad bilo kakvog uskopartijskog interesa", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Galerija

Bonus video: