Bečić: Timur Tmurni istinski laureat nagrade slobode u Crnoj Gori

"Kada takva vlast zabrani nekoga, time mu uruči najveće priznanje i nagradu. Te večeri smo imali, u liku Timura Tmurnog, istinskog laureata nagrade slobode u Crnoj Gori i ta će nagrada zasijeniti sve one koje se tokom godine poklanjaju podobnima i potkupljenima", piše Bečić
2186 pregleda 5 komentar(a)
Bečić na jednom od okupljanja, Foto: Demokrate
Bečić na jednom od okupljanja, Foto: Demokrate

Država Crna Gora i crnogorsko društvo su već tri decenije zarobljene od strane kriminalnog režima koji pokušava da svaki segment društva stavi pod svoju kontorlu, gušeći svaki i najmanji dašak slobode, ocijenio je Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata.

"Za tri decenije smo se nagledali svega, zabrana, hapšenja, zastrašivanja, otpuštanja, prebijanja, gotovo uskraćivanja prava na život onima koji nisu bili po volji vrhuške crnogorskog režima. Ipak, u svakom dosadašnjem slučaju izvršioci su bili ili u dubokoj sijenci, ostajući po pravilu u svojstvu nepoznatih izvršioca ili institucije sistema koje su se pozivale na razne zakone, uredbe, pravilnike, donoseći rješenja koja bi nakon što posluže svrsi bila oglašavana nezakonitim, bez ikakvih posledica po njihove donosioce. Godinama smo posmatrali kako se ta pojava razvija, kako nagriza slobodu, uništava ljudske sudbine, razboljeva ljudske duše, borili se protiv toga, nerijetko bili na udaru i ostajali vjerujući i znajući da je sloboda mjera čovjeka", piše u saopštenju Bečića.

Navodi da je ta pojava dobila i nove oblike na slučaju doktora Gorana Jovanovića, poznatog kao Timur Tmurni, ljekara, humaniste, pjesnika i satiričara.

"Nelegalna i nelegitimna privremena vlast u Kotoru je najprije pokušala da zaustavi slobodu riječi cenzurišući i zabranjujući nastup Timura Tmurnog na festivalu „Kotorski krug“. Nalogodavci ove zabrane su se držali u sijenci, pokušavajući preko svojih trbuhozboraca da opravdaju ovakav potez pred javnošću cijelog regiona koja se digla u zaštitu slobode i u zaštitu prava Timura Tmurnog da govori bez granica nametnutih od strane samoproglašenih cenzora. Cenzori su, zabranjujući Timura na festivalu, uradili ono što se kroz cjelokupnu istoriju civilizacije događalo, kod umjetnika probudili još veću potrebu za stvaranjem i kod naroda bunt. Kada takva vlast zabrani nekoga, time mu uruči najveće priznanje i nagradu. Te večeri smo imali, u liku Timura Tmurnog, istinskog laureata nagrade slobode u Crnoj Gori i ta će nagrada zasijeniti sve one koje se tokom godine poklanjaju podobnima i potkupljenima", piše Bečić.

On dodaje da su "nedostojni cenzori izašli iz mraka, zahtjevom da se ljekaru, internisti, cenzuriše i pravo na rad".

"Nevažni partijski poslušnici i njihovi još nevažniji pomagači su se usudili da javno zatraže da se ljekaru, na čiji dosadašnji rad pacijenti nikada nisu imali primjedbe, a čije je pravo slobodnog izražavanja sud u više navrata zaštitio, zabrani dalji rad u zdravstvenoj ustanovi. Ideološki konvertiti, decenijama naviknuti na prljave metode, nastavljaju u sprovođenju bezakonja i bezumlja. Pomislili bi da u ovome nema ničeg novog, međutim ovo je primjer koji nikada do sada nije viđen i koji svjedoči da je bolest koja je zahvatila crnogorsko društvo metastazirala. Nikada do sada nismo imali primjer da funkcioneri, javno i bez skrivanja, tako besprizorno zahtjevaju da se onima koji nisu po njihovoj volji zabrani pravo na rad, a samim tim i pravo na dostojanstven život. Vjerujem da ovakva lica i pojave nisu mogli da zamisle ni Radoje Domanović i Vuko Bezarević u svojim najznačajnijim satirama i da bi gledajući današnju Crnu Goru ostali bez riječi. Srećom po crnogorsko društvo što Timuru ne fali riječi, da ih ovjekovječi za sve buduće generacije."

"Budućim generacijama ostaje da čitaju zapise o našim vremenima i pojavama, a našoj generaciji ostaje obaveza da se izborimo za društvo slobode u kojem svako ima pravo da govori, misli i radi, društvo koje će se voditi Volterovom rečenicom: „Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." Poručujem u ime Demokratske Crne Gore i u svoje lično ime da ćemo učiniti sve da zašititimo pravo i slobodu svakog pojedinca u Crnoj Gori, bez obzira na njegove stavove. Poručujemo da braneći pravo Timura Tmurnog da govori, branimo pravo svakog od građana Crne Gore pojedinačno da slobodno misli i govori, pa i pravo kotoskih cenzora da iznesu svoje stavove, ali ne da cenzurišu drugačije mišljenje. Poručujemo ne cenzuri, ne zabrani, da slobodi", zaključuje Bečić.

Bonus video: