Bečićeva plata 500 eura manja zbog bojkota

Administrativni odbor razmatra kazne zbog izostanka sa vanredne sjednice
6293 pregleda 101 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Filip Roganović
Aleksa Bečić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 14.09.2019. 09:37h

Administrativni odbor razmatraće predlog da se poslanicima koji ne dolaze na sjednice Skupštine Crne Gore smanje plate za 40 odsto. U zahtjevu koji je Odboru dostavio generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević podsjeća se da 14 poslanika opozicije nije učestvovalo na vanrednoj sjednici koja je održana 23. avgusta.

On je podsjetio da sjednici nisu prisustvovali poslanici Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, Zdenka Popović, Boris Bogdanović, Momo Koprivica, Mijomir Pejović, Danilo Šaranović, Dženan Kolić i Valentina Minić i poslanik građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Navodi se da na sjednicu nisu došli ni poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković i Džavid Šabović, predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Pavićević i Srđan Milić kao i Koča Pavlović iz Demokratskog fronta (DF). Jovićević je članovima Odbora pojasnio i da su Vuksanović Stanković i Pavićević najavili da će odsustvovati sa sjednice, dok Pavlović nije došao zbog zdravstvenih razloga.

U dopisu se podsjeća na član 56a Poslovnika Skupštine kojim je predviđeno da poslaniku koji neopravdano odsustvuje sa jedne sjednice parlamenta ili odbora u toku mjeseca plata bude umanjena za 40 odsto. Poslanicima koji tokom mjeseca neopravdano odsustvuju sa dvije ili više sjednica Skupštine ili odbora, kako se ističe, mjesečna zarada se umanjuje za 50 odsto. To praktično znači da će, ukoliko članovi Odbora podrže zahtjev Jovićevića, poslanicima Demokrata i Abazoviću plate biti umanjene za oko 500 eura, dok će Šabović primiti skoro 700 eura manje, a Milićeva plata biće umanjena za 650 eura.

Prema izvještaju objavljenom na sajtu Skupštine Abazović je Agenciji za sprečavanje korupcije za prošlu godinu prijavio 1.446 eura, što znači da bi mu ostalo nešto više od 900 eura, Milićeva je 1.640 pa će mu i bez skupštinskog rada ostati oko 1000 eura. Džavid Šabović je prijavio 1.680 eura pa mu ostaje takođe nešto manje od 1000 eura. Bečićeva plata u julu iznosila je 1.423, što znači da će mu nakon smanjenja ostati 840 eura.

14 poslanika opozicije rizikuje umanjenje plate za 40 odsto zbog izostanka sa vanredne sjednice parlamenta. Na spisku poslanici Demokrata, URA, SDP-a i SNP-a

Poslanici su na vanrednoj sjednici u avgustu raspravljali o dopuni Zakona o poreskoj administraciji i imenovanju novih članova Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Poslanici Demokrata i pokreta URA bojkotuju rad parlamenta od 2016. godine, kada je opozicija tražila ponavljanje izbora. Iako su sve opozicione partije više od godinu bile van parlamenta, većina je kasnije prekinula bojkot.

Odredba prema kojoj se kažnjavaju poslanici koji ne dolaze na sjednice usvojena je uoči ljetnje pauze u radu parlamenta, a predlog za izmjene poslovnika tada je predložio poslanik Liberalne partije (LP) Andrija Popović. Dok su u opoziciji upozoravali da vladajuća većina na taj način pokušava da disciplinuje poslanike, Popović je tvrdio da su slične kazne predviđene u parlamentima 27 država Evrope.

Novčane kazne Medojeviću i Pavloviću

Administrativni odbor će raspravljati i o zahtjevu da se Pavloviću i njegovom stranačkom kolegi Nebojši Medojeviću umanje plate za 10 odsto zbog opomena na majskoj sjednici parlamenta. Medojević i Pavlović su tada dobili po jednu opomenu, plate će im biti umanjene za 162, odnosno 146 eura. Prema Poslovniku Skupštine opomena se, između ostalog, izriče poslaniku koji pored upozorenja predsjednika Skupštine govori o pitanju koje nije na dnevnom redu sjednice, upotrebljava uvredljive riječi ili izraze i iznosi činjenice i ocjene koje se odnose na privatni život poslanika i drugih lica. U zavisnosti od broja opomena, predviđene kazne su od 10 do 40 odsto plate. Poslanica DF-a Branka Bošnjak podnijela je ranije žalbu Ustavnom sudu tražeći da se te odredbe poslovnika ukinu.

Bonus video: