Begović: Strogi kriterijumi za izbor VDT-a

„Ako Stanković smatra da bi nesmetano mogao da obavlja posao v.d. VDT-a, smatram da nema smetnji i problema, kao što je i do sada obavljao tu funkciju“, rekao je Begović
4929 pregleda 13 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Boris Pejović
Zdravko Begović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.09.2019. 13:25h

U Crnoj Gori postoji mnogo tužilaca sa dugogodišnjim iskustvom koji bi mogli profesionalno i objektivno da obavljaju funkciju vrhovnog državnog tužioca (VDT), kazao je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović i dodao da su kriterijumi za izbor na tu funkciju strogi.

On je rekao da je činjenica da nije izabran VDT problem i određena smetnja za evropsku integraciju Crne Gore, kao i nešto što govori u prilog tome da je u pitanju politika.

Begović je agenciji MINA kazao da su kriterijumi za izbor VDT-a vrlo ozbiljni i strogi.

„Računam da u Crnoj Gori postoji čovjek koji bi zadovoljio sve ukuse i mogao časno, profesionalno i objektivno da obavlja funciju VDT-a. Ti kriterijumi negdje i stvaraju politički ambijent, problem da se na konkurs za VDT jave ljudi koji bi integritetom i znanjem mogli da nesmetano obavljaju taj posao“, naveo je Begović.

Prema njegovim riječima, upravo zbog te politike i ambijenta u kojem se nalazimo ne može ni biti, ili vrlo teško može biti izabran VDT.

Begović je naveo da u Crnoj Gori postoji mnogo tužilaca sa dugogodišnjim iskustvom, koji su se čitavog život bavili tim poslom i ko god od tih tužilaca bude postavljen za vršioca dužnosti (v.d.) VDT-a on će raditi na stručan, častan i profesionalan način.

„Pretpostavljam da će v.d. VDT-a biti neko od iskusnih i provjerenih stručnjaka iz Državnog tužilaštva i smatram da će u tom periodu v.d. stanja svako od njih, ko eventualno bude izabran, na pravi način obavljati tu funkciju“, kazao je Begović.

Na pitanje da li bi zbog cijele situacije trebalo promijeniti način izbora VDT-a, on je odgovorio da nešto treba učiniti da se izbor te funkcije obavlja na kvalitetniji, brži i efikasniji način.

Begović je dodao da je mnogo važna činjenica da svi akteri koji odlučuju o izboru VDT-a moraju da budu svjesni da on mora što skorije biti izabran.

„Da li treba da se mijenja Ustav, odnosno da li je to moguće, ili da li VDT treba birati u Vladi, kako je to praksa u nekim drugim državama, to je pitanje političkog ambijenta i stava u Crnoj Gori. Ovako smo u nekoj pat poziciji, političari imaju svoje stavove, sumnjaju uvijek u nekog koga bi predložio Tužilački savjet“, naveo je on.

Na pitanje da li smatra da je VDT Ivica Stanković, kojem mandat ističe 7. oktobra, dobro rješenje za v.d. te funkcije nakon posljednjih dešavanja, Begović je odgovorio da to što se vodi postupak protiv sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva ne znači da je sve što je rečeno i što smo čuli istina.

„Ako Stanković smatra da bi nesmetano mogao da obavlja posao v.d. VDT-a, smatram da nema smetnji i problema, kao što je i do sada obavljao tu funkciju“, rekao je Begović.

On smatra da će Tužilački savjet nakon zasijedanja donijeti najkvalitetniju odluku i da je Stanković jedan od onih koji mogu biti izabrani za v.d. VDT-a.

Bonus video: