Berane: Hitan slučaj ili raskol u DPS?

Vladajuća partija nije izabrala predsjednika SO Berane jer su ostali bez kvoruma nakon što su dva odbornika, ljekara, morala u bolnicu
348 pregleda 16 komentar(a)
Budimir Dabetić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Budimir Dabetić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.01.2014. 09:50h

Odbornici Demokratske partije socijalista (DPS) u Beranama juče nijesu izabrali novog predsjednika Skupštine opštine jer nijesu imali većinu za tu odluku, nakon što su predsjednik opštinskog odbora vladajuće stranke Budimir Dabetić i odbornik Dragan Labudović napustili zasjedanje “zbog hitnih profesionalnih obaveza u opštoj bolnici”.

Zbog nedostatka kvoruma, sjednica SO Berane prekinuta je nakon samo 15 minuta. Prethodno je sjednica, kojom je predsjedavao Veselin Stanišić (DPS), konstatovala ostavku Samira Agovića, čije je upražnjeno mjesto u odborničkim klupama zauzeo bivši poslanik Fahrudin Hadrović za koga se ranije spekulisalo da je najozbiljni kandidat za novog predsjednika SO.

Sjednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda – izbor predsjednika SO zakazao je Agović prije podnošenja ostavke, prije oko mjesec dana.

Predstavnici opozicije nijesu prisustvovali sjednici, podsjećajući da su ranije tražili da se zbog odvajanja Petnjice, formira višepartijska komisija koja bi upravljala Beranama do sprovođenja izbora u martu.

Opozicija je prekid sjednice i izostanak izbora predsjednika SO ocijenila sukobima u beranskom DPS-u.

Odbornik Nove Vladan Folić vjeruje da je u DPS-u “pukla tikva” i da članovi te partije “vade oči” oko toga ko bi mogao biti predsjednik lokalnog parlamenta, makar i na mjesec.

“Da su oni bili složni oko jednog kandidata, izabrali bi ga za pet minuta”, kazao je Folić.

Iz DPS-a to negiraju. “Naše kolega su kao ljekari imali hitne profesionalne obaveze i sve drugo je plod mašte”, kazao je Veselin Stanišić (DPS).

Dabetić, koji je direktor beranske bolnice, je ortoped, a Labudović je urolog.

Nastavak sjednice SO Berane nije zakazan. Niko iz DPS-a juče nije mogao da kaže ko bi mogao u prelaznom periodu biti predsjednik lokalnog parlamenta, niti kada će biti održana sljedeća sjednica.

Odbornici DPS-a su nakon odvajanja Petnjice skratili mandat lokalnom parlamentu, u čemu su im pomogla dva odbornika SDP-a mimo volje centrale te partije. Nakon toga, lokalni izbori u Beranama zakazani su za 9. mart. Zasada je izvjesno da će na bernskiom izborima zajedno nastupiti SNP i Demokratski front.

Bonus video: