Beranski aerodrom - politički fenomen sam za sebe

"Avion iz Njujorka, Podgorice, Minkena, Beograda i Kompenhagena slijeće na beransku pistu u četrnaest sati", pisalo je na letku
122 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2014. 13:15h

Performansom „Čekajući avion iz Njujorka koji neće stići“ omladina koalicione liste za predstojeće vanredne lokalne izbore „Zdravo Berane (SNP - DF)“, podsjetila je ovih dana da je aerodom Berane - najčešće davano obećanje u svim izbornim kampanjima koje nikad nije ispunjeno.

"Avion iz Njujorka, Podgorice, Minkena, Beograda i Kompenhagena slijeće na beransku pistu u četrnaest sati i nastavlja let po bijelom svijetu odmah po prijemu putnika", pisalo je na letku koji su mladi dijelili kroz grad, dok su pješice išli prema aerodromu.

Nakon što je "saznala" da avion neće stići, Jelena Božović je izjavila da je razočarana, i da ne vjeruje da će je neko ovako ubuduće moći prevariti.

"Čuli smo obavještenje da, zapravo, aerodrom nije ni otvoren, niti će biti. Mi smo prevareni, obmanuti, razočarani. Naivno smo povjerovali u ovu priču“, kazala je Božović.

Kako avion nije došao, mladi su demonstrativno ostavili svoje torbe i trasnparent „Fala zisto“ kod pristanišne zgrade.

Ruina umjesto aerodroma

Aerodrom u Beranama ne radi tri decenije, a lokalne i državne vlasti obećavaju njegovo reaktiviranje.

Mada je sasvim jasno da zbog brojnih problema za ovaj aerodrom nema brzog rješenja, ni pred prošle lokalne izbore, 2010. godine, gradonačelnik Berana Vuka Golubović nije propustio da bude optimista.

"Vjerujte, da je uslov da pomenem aerodrom da bismo dobili izbore, a da ga ne otvorimo, nikada ga pomenuo ne bih. Kunem vam se. Izvjesno je da će vrlo brzo da se potpiše ugovor po kojem će Opština Berane dati investitoru aerodrom bez i jednog centa", rekao je tada gradonačelnik Berana u predizbornom gostovanju na TV Vijesti.

Vuka Golubović

Dvije godine ranije, u susret parlamentarnim izborima, Golubović je putovao za Njemačku sa tzv. "opštinskom delegacijom koja radi na reaktiviranju beranskog aerodroma", gdje je je trebalo da se sretne sa potencijalnim partnerima u tom poslu.

Kada je nedugo potom "neimenovani izvor iz Vlade" saopštio kako je "Studija razvoja vazdušnog saobraćaja na sjeveru Crne Gore", čiju izradu je finansirala Evropska agencija za rekonstrukciju i razvoj, negativna po pitanju otvaranja aerodroma u Beranama, te da bi beranski aerodrom bio profitabilan jedino da kroz njega godišnje prođe minimalno 600-700 hiljada putnika, Golubović je na beranskom aerodromu „otvorio“ bescarinsku zonu.

"Taj prostor bi bio ekstrateritorijalan, i predstavljao bi podsticaj kako za lokalne preduzetnike, tako i za inostrane ulagače. Takva bescarinska zona ovdje na aerodromu bila bi generator razvoja za čitav sjever Crne Gore", rekao je Golubović.

Filip Vujanović je aerodrom u Beranama „otvarao“ više puta, a najozbiljnije je to učinio u godini prije referenduma, kada je saoštio kako je sa tadašnjim ministrom pomorstva i saobraćaja Andrijom Lomparom razgovarao o mogućnosti obnove ove vazdušne luke, „samo da se prije toga riješe svojinski odnosi pa da se nakon toga traži strateški partner“.

Lompar kao da je zaboravio o čemu je pričao sa predsjednikom države, pa je poslije toga izjavio da je što se Vlade tiče to završena priča, ekonomski nerentabilna.

Zatim se u traženje partnera uključio tadašnji ministar bez portfelja Rafet Husović koji je putovao za Tursku, a onda obećao da će sljedeći put u Tursku povesti i ministra saobraćaja.

Aerodrom u Beranama “otvarao” je i aktuelni premijer.

"Planiramo i da aerodrom u Beranama počne sa radom, što bi moglo da se realizuje u naredne dvije godine“, rekao je Milo Đukanović otvarajući aerodom u Podgorici.

Prije osam godina.

Piši kako je naređeno i sve će biti sjajno

DPS je morao da mijenja predizborne plakate zbog očigledne pravopisne greške koja je izazvala podsmjeh kod građana.

Kako je objavljeno na Facebook stranici građanina Nebojše Babovića, DPS je u petak oblijepio grad posterima sa sloganom "Da pobijede Berane", koji je izazvao diskusiju.

“U sudbotu u 10:44 kandidat DPS za odbornika koji se nalazi na posteru, inače doktor srpskog jezika, objavljuje kolumnu u kojoj argumentovano objašnjava kako je pravilno "Da pobijede Berane". Istog dana u 11 sati DPS preljepljuje stare plakate i kači nove sa natpisom “Da pobijedi Berane", kaže se postu sa slikom koji kruži internetom.

Turci ulivali lažnu nadu u spas

Predsjednik Turske Abdulah Gul ranije je dao izjavu da će brzo biti letova između Istanbula i Berana. Dva turska investitora su otkupila dokumentaciju, ali nijesu dala ponudu za beranski aerodrom na tenderu lokalne uprave.

Nedavno je turski ambasador u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir kazao da turskim kompanijama beranski aerodrom nije isplativ.

Gostujući na RTCG, predsjednik opštine Golubović nedavno je na pitanje „šta je sa aerodromom“, samo kratko odgovorio - „biće“.

Spisak želja

Šta sve, osim aerodroma i valorizacije Bjelasice i Komova, nije realizovano u Beranama, između dva lokalna izborna ciklusa?

  • Sanitarna deponija i reciklažni centar trebalo je da budu završeni prije tri godine
  • U izbornom programu DPS-a 2010. bila je fabrika za flaširanje vode
  • Izgradnja nove hale sportova
  • Nova zgrada Centra za kulturu
  • Nije završena ni izgradnja seoskih vodovoda, kao u Polici i u Donjoj Ržanici.
  • Nije rekonstruisana stočna pijaca
  • Izostala je izgradnja kanalizacionih kolektora
  • Nije izgrađena „druga faza zaobilaznice“
  • Nije rekosntruisan trg 21. jul.
  • Nema obećanih javnih garaža...
  • Berane je grad koji nema obilježene pješačke prelaze na ulicama

Galerija

Bonus video: