Berliner Cajtung: Crna Gora i Albanija nisu sigurne za Rome

Romi imaju ograničen pristup tržištu rada, školama, zdravstvu
91 pregleda 3 komentar(a)
Konik, kamp. romi, Foto: Vesko Belojević
Konik, kamp. romi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.05.2014. 09:41h

Njemačka Vlada želi da, u pogledu na praksu primjenjivanja azila, Crnu Goru i Albaniju proglasi za sigurne zemlje, ali u ovim zemljama je za Rome skoro sve, ali samo ne sigurno, piše njemački list Berliner Cajtung.

Sigurna zemlja porijekla u smislu prava na azil znači da građanima tih država ne prijeti političko progonstvo, neljudsko ili ponižavajuće ophođenje. Zahtjevi za azil iz th država smiju biti lakše odbijeni samo ako su ispunjani ovi preduslovi.

“Ali, da li ovaj opis situacije stvarno odgovara stanju u Albaniji i Crnoj Gori ? Čitajući izvjestaje orgnizacija za ljudska prava o tamošnjoj političkoj situaciji u to se može sumnjati. CDU/CSU želi da, uprkos tome, i ove dvije balkanske zemlje proglasi za države sigurnog porijekla”, piše list.

Poslanicima Bundestaga list preporučuje da pročitaju Izvještaj Ministarstva spoljnih poslova Njemačke gdje, kako navodi, piše da su Romi u obje države žrtve etnički motivisane diskriminacije, da imaju ograničen pristup tržištu rada, školama i zdravstvenom sistemu...: “Jedan Rom bi na pitanje, da li živi u jednoj sigurnoj državi, sasvim drugačije odgovorio nego Savezna Vlada”.

Bonus video: