Berns: Miješanje Rusije u crnogorske izbore napad na demokratiju

Bivši zvaničnik Stejt Dipartmenta je upozorio da ruske akcije predstavljaju egzistencijalnu prijetnju demokratskim nacijama na Zapadu i da Rusija pokušava da smanji povjerenje građana
41 komentar(a)
Nikolas Berns, Foto: Wikimedia Commons
Nikolas Berns, Foto: Wikimedia Commons
Ažurirano: 28.06.2017. 18:33h

Bivši zvaničnik Stejt Dipartmenta Nikolas Berns izjavio je na saslušanju u Komitetu za obavještajne poslove američkog Senata kako “nema sumnje oko ruske sistematske kampanje podrivanja američkih predsjedničkih izbora 2016, te crnogorskih, holandskih, francuskih i njemačkih izbora ove godine”.

On tvrdi da Rusija tako pokušava da smanji povjerenje državljana u demokratiju u svim ovim zemljama.

Berns je upozorio da ruske akcije predstavljaju egzistencijalnu prijetnju demokratskim nacijama na Zapadu i da zahtijevaju brz i ozbiljan odgovor Evropljana, kao i Amerikanaca.

Pred istim Komitetom svjedočio je i bivši ambasador i koordinator za NATO Vesko Garčević koji je kazao da je pokušaj državnog udara kulminacija sinhronizovanih akcija koje su uključivale agresivnu medijsku kampanju uparenu sa otvorenom podrškom proruskim političkim partijama.

“I dok je Rusija bila konzistentna u prijetećim gestovima prema Crnoj Gori zbog želje da uđe u NATO, nikada nije navela kakve su njene namjere” rekao je Garčević i dodao da je proaktivan stav SAD najbolji vid borbe protiv miješanja Rusije.

Bonus video: