Bez dogovora nema izbora

U opoziciji tvrde da pad povjerenja u izborni proces potvrđuje da treba nastaviti pregovore za održavanje fer izbora
8 komentar(a)
Glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
Glasanje, izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.03.2016. 20:45h

Pad povjerenja građana u izborni proces potvrđuje da treba nastaviti pregovore za održavanje fer izbora, ocijenili su u opoziciji. Istraživanje agencije Defacto za potrebe Centra za demokratsku tranziciju (CDT) pokazalo je da 61 odsto građana smatra da izbori nijesu slobodni, dok 28 odsto ocjenjuje da su izbori slobodni. Funkcioner građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović smatra da to potvđuje zahtjeve opozicije da se napravi dogovor o fer izborima.

“Kao što je DPS godinama tvrdio da u Crnoj Gori nema organizovanog kriminala i korupcije, pa odjednom uvidio da ga ipak ima, a Specijalno tužilaštvo potvrdilo da se nalazi u samom vrhu DPS-a, tako su pokušali da ubijede javnost i međunarodne partnere da je izborni proces regularan. Brojni su dokazi da su izbori namješteni, a sada vidimo da je u to uvjerena i većina građana”, kazao je Rudović.

Istraživanje je pokazalo da je za dvije godine povjerenje u izbore drastično opalo, jer je u februaru 2014. godine 47 odsto građana smatralo da izbori nisu fer i slobodni. Na pitanje koje su konkretne nepravilnosti u izbornom procesu zbog kojih misle da izbori nisu fer i slobodni, 49 odsto građana odgovorilo je sa “kupovina glasova”, 40 odsto kazalo je da je glavni razlog krađa glasova, 31 odsto korupcija.

Portparol SDP-a Mirko Stanić tvrdi da sunovrat povjerenja u izborni sistem pokazuje svu opravdanost insistiranja na stvaranju uslova za fer i demokratske izbore.

"Jasno je na kome je najveća odgovornost za sprovođenje izbora i da su slobodni izbori ključni uslov za napredak ka EU i NATO. Rezultati istraživanja su dokaz da sva propagandna mašinerija i plaćeni i dvorski analitičari ne mogu zamaskirati da je suštinski problem crnogorskog političkog sistema zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe", kazao je Stanić, dok Rudović smatra da je istraživanje novi podsticaj opoziciji da ukoliko bude nastavka pregovora čvrsto insistira na svojim zahtjevima. “Interesantno da je skoro četvrtina građana bila izložena pritiscima DPS-a, ali su veoma rijetki slučajevi da je neko prijavio policiji i tužilaštvu te pritiske. To ne govori samo o tome da građani ne vjeruju institucijama, jer vide da su one zarobljene od strane DPS-a, već i da je Crna Gora zemlja u kojoj DPS vlada na osnovu širenja straha”, tvrdi Rudović.

DPS: Regularnost izbora potvrđuje visoka izlaznost

Sve relevantne međunarodne organizacije ocijenile su u svojim izvještajima izbore u Crnoj Gori kao fer i demokratske, ocijenili su u DPS-u. Iz te partije su podsjedili da je istraživanje pokazalo da 77 odsto građana nikada nije svjedočilo o nekim nepravilnostima u izbornom procesu.

“Najrelevantniji sud o demokratskim izborima daje procenat građana koji glasaju, a on iznosi i više od 70 odsto. Predstavnici opozicionih partija su, preko svojih opunomoćenih predstavnika u biračkim odborima, potpisima na zapisnike sa svakog biračkog mjesta potvrdile regularnost izbora”, kazali su u Službi za informisanje DPS-a.

Bonus video: