Bez dogovora o izbornom zakonu, premijer Lukšić razočaran

Rok za usvajanje izbornog zakona odložen po sedmi put
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 21:00h

Skupština Crne Gore nije usvojila zakon o izboru poslanika i odbornika, i time nije ispunila prvi zadatak Evropske komisije (EK) za dobijanje datuma pristupnih pregovora. Za prijedlog izbornog zakona glasali su poslanici vladajuće koalicije, poslanički klub Nove srpske demokratije (Nova), Pokreta za promjene i albanskih stranaka bili su protiv a SNP uzdržana.

Kada je bilo jasno da ni poslije cjelodnevne rasprave izborni zakon nema potrebnu dvotrećinsku većinu, poslanici su glasali da se rok za usvajanje zakona prolongira za 31. decembar.

Time je rok za usvajanje izbornog zakona odložen po sedmi put. Za produženje roka glasali su poslanici vladajuće koalicije i albanskih partija, dok je opozicija bila protiv.

"Još jednom nijesmo ispunili našu obavezu, i manje je važno zašto ona nije ispunjena. Svi koji žele da Crna Gora bude u EU treba neka još jednom razmisle da li postoje ljudi u partijama kojima nije stalo do uspjeha ovog parlamenta", rekao je Aleksandar Damjanović (SNP).

Glasovima vladajuće koalicije prethodno je odbijen i prijedlog izmjena zakona o državljanstvu, koji je predložio SNP.

"Razočaran sam što nije usvojeno Izborno zakonodavstvo. Ovo je bila prilika da pokažemo da smo ozbiljni, a već naredni put ćemo pokušati da pokažemo da nijesmo neozbiljni. Treba razumjeti da su evropske integracije najbolji okvir za dijalog o svim pitanjima važnim za društvo ili njegove segmente i da do njih stižemo uvođenjem standarda, a ne prethodnim uslovima", kazao je premijer Igor Lukšić.

Skupština Crne Gore počela je raspravu o izbornom zakonu, a vlast je odbila uslov Socijalističke narodne partije da se glasa i o zakonu koji bi izjednačio status srpskog i crnogorskog jezika u školama.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da će evropska budućnost Crne Gore biti ugrožena ukoliko izborni zakon ne bude usvojen, optužujući opoziciju da se za EU zalaže samo na riječima.

On je ocjenio da opozicija identitetskim pitanjima i političkim ultimatumima pokušava da sakrije antievropske namjere.

Evropa je poslije referenduma

Krivokapić je opoziciju pozvao da obezbjedi dvotrećinsku većinu da kroz promjene ustava obezbijedi ravnopravan status srpskog jezika.

"Evropska ideja bila je samo loša maska za ne atievropske namjere. Pričali ste da hoćete u EU, a sada predlažete zakone koji su protivustavni. Zbog toga treba da odlučite od čega ćete odustati - priče o Evropi ili predrefendumske priče“, kazao je Krivokapić obrazlažući predlog izbornog zakona.

Možda je nekom problem što je Crna Gora na korak od datuma pregovora. Možda se neko zakleo nekome van naše države da Crna Gora dalje neće proći

Predsjednik poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović tvrdi da se privrženost opozicije ideji evropskih intergacija pokazuje djelima a ne riječima.

" Možda je nekom problem što je Crna Gora na korak od datuma pregovora. Možda se neko zakleo nekome van naše države da Crna Gora dalje neće proći“, rekao je Simović, aludirajući na špekulacije da se predsjednik SNP-a Srđan Milić prošle nedjelje sastao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem.

Nas niko neće ucjenjivati

Neven Gošović (SNP) kazao da se u EU ne može bez vladavine prava, optužujući vlast da demokratski kapacitet pokazuje samo kada nema dvotrećinsku većinu.

"Kada možete da usvojite zakon bez podrške drugih, ne obazirete se puno na poštovanje prava i ustava. Sada kada vam treba podrška, namećete priču da Crnoj Gori ne želi dobro onaj ko misli suprotno od vas. Nas niko neće ucjenjivati“, rekao je Gošović, navodeći da je interes opozicije da dođe do izbornog zakona.Š

Šef kluba SDP-a Borislav Banović upozorio je opoziciju da usvajanje izbornog zakona ranije nijesu uslovljavali izmjenama zakona o opštem obrazovanju, koji se tiče srpskog jezika.

Goran Danilović iz Nove srpske demokratije (Nove) kazao da Skupština ne raspravlja o izbornom zakonu već o budućnosti Crne Gore.

Poslanik i odbornik može da se kupi, a čovjek ne može

Zahtjevajući da srpski jezik bude ravnopravan, smatra on, opozicija nije ucijenila vlast već je tražila zaštitu identiteta.

"Naš bljedoliki poglavica ne stoluje u Vašingtonu niti u Vladi već u zgradi pod Goricom. On od nas traži da silom prodamo jezik, da bi usvojili izborni zakon. Šta će meni poslanik i odbornici ako nijesmo ljudi. Poslanik i odbornik može da se kupi, a čovjek ne može“, rekao je Danilović, navodeći da su Srbi moraju biti ravnopravni sa ostalim građanima.

"Rekao sam vam da nema zakona dok moje dijete ne bude ravnopravno sa vašim. Vama treba pobjeda da bi vaš gospodar bio srećan jer nas je dodatno ponizio“.

Poslanik Pokreta za promjena (PzP) Branko Radulović kazao da je tokom pregovora o izbornom zakonu bilo puno opstrukcije i u vlasti i opoziocji, navodeći da je ona još jaka. On je rekao da izborni zakon nije evropski uslov, navodeći da evropski zvaničnici ne govore istinu.

"Ja Jelku Kacinu u brk kažem da je lobista i manipulant, jer on ne želi evropsku Crnu Goru jaku kao Sloveniju. Želi je jadnu i siromašnu“, kazao je Radulović.

On je pozvao Krivokapića i potpredsjednika DPS-a Željka Šturanovića da pokažu još volje za pregovore.

"Nastavite da pokazujete dobru volju i pregovrate sa nama makar se Milo Đukanović udaljio od vas ili vas isključio iz partije“, rekao je on, na šta je Šturanović dobacio da će se do dogovora doći i bez isključenja iz partije.

Poslanici su većinom glasova odobrili raspravu o izmjenama zakona o državljanstvu, koje je predložila Socijalistička narodna partije (SNP), a kojim se predviđa da po olakšanim uslovima pravo na crnogorsko državljanstvo imaju građani koji su prije 2006. godine imali prebivalište u Crnoj Gori.

Vladajuća većina ipak nije prihvatila da se na sjednici raspravlja o prijedlogu izmjena zakona o opštem obrazovanju i državljanstvu, koje je takođe predložila SNP.

Tim zakonom traži se ravnopravan tretman srpskog sa crnogorskim jezikom u obrazovnom sistemu. Predstavnici vlasti ocjenili su da je prijedlog tog zakona neustavan. Taj zakon je bio jedan od uslova SNP-a da podrži izborni zakon, na kome insistira Evropska unija.

Nema državljanstva za sve koji su glasali na referendumu

SNP je tražila da parlament raspravlja i o njihovom prijedlogu izbornog zakona, u koji su, između ostalog, uvrštene sve preporuke OEBS-a.

Iako je šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović kazao da je na kolegijumu dogovoreno da se o svim prijedlozima zakona raspravlja ravnopravno sa prijedlozima vlasti, glasovima vladajuće koalicije odlučeno je da se o tom zakonu ne raspravlja.

„Ne znam zašto su na odboru Ustavnog odbora kazale da je naš zakon ustavan, ali da ga neće predložiti za raspravu iako se u detaljima razlikuje od Krivokapićevog. Naša želja je da ispunimo evropske obaveze, i očekujem da kolege iz vladajuće većine pokažu da imaju istu želju“, kazao je Damjanovi.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je rekao da nije predložio svoj već zakon koji sadrži stavke koje su dogovorene na kolegijumu.

Galerija

Bonus video: