Bez glasača DPS-a i velike izlaznosti nema promjena

Pozitivna Crna Gora računa i na one koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, a koji su prihvatili crnogorsku nezavisnost kao činjenicu
30 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2012. 14:27h

Ukoliko žele da ostvare dobar izborni rezultat ili makar uđu u parlament, nove stranke na crnogorskoj političkoj sceni moraće da urade ono što opozicija do sada nije uspjela - da uđu u biračko tijelo vladajućih stranaka, ali i da motivišu građane da izađu na birališta kako bi povećali izlaznost.

Osim toga, novi politički igrači moraće da računaju i na nikada jaču konkurenciju koja će na izborima ciljati na građanski orijentisane birače, uglavnom iz nekadašnjeg suverenističkog bloka.

Nakon što je Liberalni savez prestao sa radom 2004. godine, suverenističkim blokom dominirali su DPS i SDP. PzP je 2006. godine ušao na duboko podijeljenu političku scenu sa hipotekom "trojanskog konja" u suverenističkom bloku zbog zajedničkih aktivnosti Nebojše Medojevića i Predraga Bulatovića uoči referenduma, što je moglo pokolebali dio birača koji su podržavali nezavisnost i ograničiti potencijal ove stranke.

Pravedna Crna Gora ulazi u politički ring predvođena iskusnim ljudima koji su prepoznati kao borci za nezavisnost, ali i sa hipotekom da dio vodstva te stranke čine bivši bliski saradnici Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića.

Pozitivna Crna Gora, kojoj nedostaje iskustvo koje namjerava nadoknaditi i entuzijastičnim radom na terenu, osim birača koji su glasali za nezavisnot, računa i na one koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, a koji su prihvatili crnogorsku nezavisnost kao činjenicu.

DPS bez para za podmazivanje

Profesor Svetozar Jovićević smatra da "Pravedna Crna Gora" i "Pozitivna Crna Gora" mogu očekivati dobar rezultat samo ako preuzmu dio glasača vlasti.

Da bi u tome uspjele, smatra on, nove partije moraju se fokusirati na propuste vlasti i nuditi realna rješenja.

"Bez ulaska u biračko tijelo DPS-a ne može se očekivati nikakav uspjeh. Sigurno da se uspjehom ne može smatrati pregrupisavanje u okviru opozicionog bloka. To smo imali i ranije, i od toga samo vlast ima koristi", tvrdi Jovićević.

Podsjećajući da građanske proteste podržavaju i tradicionalni glasači vlasti, Jovićević je istakao da vladajuća koalicija ima sve manje resursa za podmazivanje izborne mašine.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: