Bez izborne reforme nema povjerenja birača

Savjet EU pozvao na izmjene izbornih zakona i rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije
1 komentar(a)
Izbori, glasanje, Foto: Zoran Đurić
Izbori, glasanje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.06.2018. 13:50h

Savjet Evropske unije (EU) pozvao je Crnu Goru da sprovede sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, navodeći da u tome treba da učestvuju sve parlamentarne partije. U izvještaju Generalnog sekretarijata Savjeta, u kojem se analizira proces proširenja EU, navodi se da crnogorska vlast mora pokazati konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i da obezbijedi uslove za slobodan rad medija. Savjet je pozdravio politiku proširenja EU, navodeći da Brisel treba da podrži Zapadni Balkan u procesu političke, ekonomske i društvene transformacije.

“U vezi sa izborima, crnogorske vlasti treba da riješi sve nepravilnosti na koje su ukazali međunarodni posmatrači i pokaže političku posvećenost kroz sveobuhvatni proces izbornih reformi. Na taj način će povećati povjerenje u izborni proces. Savjet ponavlja da treba vratiti političku debatu u parlament i da je to odgovornost svih partija”, navodi se u zaključcima Savjeta.

Međunarodni posmatrači OEBS-a su tokom kampanje za predsjedničke izbore, između ostalog, naveli da je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović imao institucionalnu prednost, kao i da ima indicija da je na nekim biračkim mjestima bilo kupovine glasova i korišćenja spiskova za praćenja birača. Iako se navodi da je Crna Gora otvorila 31 od 35 pregovaračkih poglavlja, kao i da je privremeno zatvorila tri, u Savjetu ističu da pravosudni sistem mora pokazati konkretne rezultate. Rezultati su obavezni, kako se navodi, nakon što je uspostavljen institucionalni okvir i usvojeni potrebni zakoni.

Generalni sekretarijat Savjeta EU podsjeća da će napredak u oblasti vladavine prava, pokazivati tempo u pregovaračkom procesu. Zbog toga bi, tvrde u Savjetu, Crna Gora trebalo da usredsredi reformske napore na ispunjavanju privremenih odrednica za poglavlja 23 i 24, kao i za sprovođenje odgovarajućih akcionih planova.

“Savjet ohrabruje Crnu Goru da dalje napreduje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, pranja novca i trgovine ljudima, što uključuje efektivne istrage, optužnice i presude, kao i oduzimanje imovine stečene kriminalom. Nedavni napadi na novinare ukazuju na hitnu potrebu da vlasti garantuju sigurno okruženje, pogodno za slobodui izražavanja i slobodu medija. Potrebne su dalje mjere za sprovođenje reforme javne uprave i jačanje nezavisnosti institucija”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se navodi i da Savjet pozdravlja pozitivnu ulogu Crne Gore u daljem jačanju regionalne saradnje, kao i poboljšanjr dobrosusjedskih odnosa. Savjet je pohvalio Crnu Goru zbog, kako se navodi, dosljedne saradnje u spoljnoj politici ističući da je važna njena kontinuirana usaglašenost sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije.

“U vezi sa ekonomskim reformama, Savjet podstiče Crnu Goru da preduzme mjere kojima bi osigurala fiskalnu održivost, smanjila visok javni dug, smanjila trgovinski deficit, unaprijedila reforme u oblasti uvoza, ali u javnim nabavkama i tržištu rada. Očekujemo i da Crna Gora poboljša poslovno okruženje”, navodi se u izvještaju.

Sve manje slobode medija, terorizam prijeti regionu

U izvještaju se navodi da potoji ozbiljna zabrinutost zbog slobode govora i nezavisnosti medija na Zapadnom Balkanu, i ističe da rješavanje tog problema treba da bude prioritet za vlade u regionu. Ističe se i da je Savjet zabrinut zbog tendencije bojkotovanja parlamenta i poziva na uspostavljanje političkog dijaloga u parlamentu i kroz jaču ulogu civilnog sektora.

“Terorizam, radikalizam i organizovani kriminal i dalje predstavljaju prijetnju za bezbjednost EU i čitavog regiona. Savjet podsjeća na važnost saradnje u borbi protiv terorizma kroz prevenciju radikalizma i jače kontrole granica, kojim bi se spriječio šverc oužja”, navodi se.

Bonus video: