Bez konsenzusa neće mijenjati zakone, Demokrate tvrde da je DPS falsifikovao njihov plan

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović kazao je da bi tijelo koje će se baviti izbornim zakonodavstvom trebalo bi da se izabere u Skupštini. On je istakao da je započet važan proces čiji je cilj unapređenje izbornog zakonodavstva i ambijenta
10 komentar(a)
Ivan Brajović, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2018. 06:45h

Radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva imaće po sedam članova iz vlasti i opozicije, dok će na čelu tog privremenog radnog tijela biti predstavnik vlasti, a zamjenik iz opozicije, saznaju “Vijesti”.

Predlogom o formiranju Ad hoc Radne grupe za dalju dogradnju i izmjenu izbornog i drugog zakonodavstva, o kojem se juče raspravljalo na Kolegijumu predsjednika Skupštine Crne Gore, predviđeno je da sva rješenja moraju biti usvojena konsenzusom i bez izdvojenih mišljenja.

"Imajući u vidu da se radi o radnom tijelu koje će biti sastavljeno od predstavnika svih poslaničkih klubova ili partija zastupljenih u Skupštini, kao i važnost pitanja o kojima bi radna grupa trebalo da raspravlja, te na kraju i kvalifikovanu većinu neophodnu za izmjenu određenih zakonskih rješenja svi rezultati rada treba da budu proizvod konsenzualnog odlučivanja bez izdvojenih mišljenja”, navodi se u predlogu Demokratske partije socijalista (DPS) koji je juče dostavljen predsjednicima poslaničkih klubova.

Navodi se i da bi za stručne, administrativne i tehničke poslove bio zadužen sekretar Radne grupe, koga imenuje Kolegijum. U prijedlogu, u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se i da bi sjednicama mogli da prisustvuju predstavnici državnih organa, nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija, Univerziteta, kao i eksperti i konsultanti iz pojedinih oblasti. Formiranje radne grupe tražili su Demokratska Crna Gora i URA, koji bojkotuju rad parlamenta.

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović kazao je da bi tijelo koje će se baviti izbornim zakonodavstvom trebalo bi da se izabere u Skupštini. On je istakao da je započet važan proces čiji je cilj unapređenje izbornog zakonodavstva i ambijenta.

"To je dug proces, ali našom srećom, u naredne dvije godine lišeni smo izbornog nadmetanja. Očekujem da će se sljedeće godine stvoriti svi potrebni uslovi da Skupština usvoji zakone i da se na taj način unaprijedi izborno zakonodavstvo i ambijent”, kazao je Brajović novinarima.

On je pojasnio da će članovi Kolegijuma imati rok da dostave sopstvene predloge ili eventualne izmjene predloga DPS-a. Brajović je rekao da će naredne sedmice biti održana nova sjednica Kolegijuma, a nakon toga planiran je sastanak sa predstavnicima svih parlamentarnih partija.

Brajović je istakao da su članovi radne grupe sa pravom glasa poslanici.

"NVO, međunarodne institucije i ostali koji će dodatno biti uključeni, neće imati pravo glasa, ali će sjednice Kolegijuma biti otvorene za njihovo prisustvo i predloge. Vidjećemo u kom formatu će oni biti prisutni, ali neće imati pravo glasa“, rekao je Brajović, navodeći da ne postoji razlog da se izbjegne razgovor o bilo kom pitanju koji se tiče reforme izbornog zakonodavstva.

Demokrate tvrde da je DPS falsifikovao njihov plan

Dokument o kojem je raspravljao Kolegijum nije prihvatljiv jer je “DPS predložila falsifikovani plan Demokrata i pokreta URA”, tvrde u te dvije partije. Iz tih partija su podsjetili da je obaveza učešća NVO neophodna za uspjeh procesa.

“Kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, nije ga potrebno dograđivati jer je loše, već ga je potrebno značajno izmijeniti. Falsifikovanjem Plana Demokrata i pokreta URA, DPS šalje poruku da je spreman samo za kozmetičke promjene, a plan se bavi suštinskim promjenama izbornog zakonodavstva. Dakle, držimo se Plana, a kozmetičke promjene DPS može da vrši sa koalicionim i drugim partnerima”, tvrde oni.

Bonus video: