Bez prisustva opozicije usvojeni amandmani na Ustav

Prethodno je predsjedavajući odborom Džavid Šabović obavijestio prisutne da članovi iz SNP-a nijesu mogli doći na sjednicu zbog obaveza oko proslave dana stranke
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2012. 21:24h

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, glasovima DPS-a i SDP-a, a bez prisustva opozicije, usvojio je predložene amandmane na Ustav Crne Gore.

Jednoglasnom izjašnjavanju vladajuće većine na amandman na Ustav prethodile su uzaludne molbe Emila Labudovića (Nova) da se sjednica skupštinskog odbora odgodi za drugi dan, kada bi njoj mogli da prisustvuju i članovi odbora iz redova SNP-a, koji su ujedno i članovi radne grupe za izradu amandmana na Ustav.

Prethodno je predsjedavajući odborom Džavid Šabović (SDP) obavijestio prisutne da članovi iz SNP-a nijesu mogli doći na sjednicu zbog obaveza u vezi organizovanja proslava dana stranke.

„Nijeste me dovoljno obavijestili. Ako smo ovoliko prolongirali sjednicu, onda ne znam zašto se nije moglo sačekati da i oni budu tu.

Šabović je kazao da prilikom zakazivanja sjednice nije znao da su u SNP-u zauzeti, dodajući da su iz te partije mogli u četvrtak da ih informišu da nijesu u prilici da prisustvuju sjednici

Očigledno da u ovom trenutku nema dovoljne dvotrećinske većine“, poručio je Labudović.

Šabović mu je na to odgovorio da u trenutku zakazivanja sjednice nije imao informaciju da su u SNP-u zauzeti, navodeći istovremeno da su iz te partije mogli u četvrtak da ih informišu da nijesu u prilici da prisustvuju sjednici.0

„I ne bi bilo nikakvih problema. Ovo nije konačan tekst prijedloga, jer ja imam nezvanične informacije da i o ovom prijedlogu amandmana treba da se izjasni Venecijanska komisija“, rekao je Šabović.

Ocjenjujući da je jasno da nema raspoloženja da se izmjenama Ustava priđe sa dvotrećinskom većinom, Labudović je rekao da sve i da 'Venecijanci' kažu da je prijedlog najbolje rješenje „sudbina zavisi isključivo od dvotrećinske većine“.

„Činjenica da je konačna verzija usvojena bez 2 od 5 članova radne grupe je dovoljna indikacija da nešto nije u redu", rekao je Labudović

Ni molba Luiđa Škrelje (DPS) upućena Labudoviću da spusti papire i telefon, jer izgleda kao da će da napusti sjednicu, nijesu bili dovoljni da jedinog predstavnika opozicije spriječe da ode sa sjednice odbora.

„Činjenica da je konačna verzija usvojena bez dvojice od pet članova radne grupe je dovoljna indikacija da nešto nije u redu", poručio je Labudović, nakon čega je izašao iz sale.

Miodrag Vuković (DPS) ocijenio je da je Labudović „ili zalutao ili došao da bi provocirao kako bi mediji objavili da nema ništa od ustavnih promjena“.

Vuković je saopštio i prijedlog da se iz Ustava izbace pitanja koja se odnose na tužilačku organizaciju, koja bi bila regulisana posebnim zakonom o tužilaštvu.

Bonus video: