Biber tvrdi da EU toleriše moćnike na Balkanu: Brisel žmuri na pritiske

“Moćnici u regionu uživaju pažnju i podršku EU i svjetskih lidera, dok postepeno urušavaju demokratiju, nezavisne institucije i medije kod kuće"
2166 pregleda 2 komentar(a)
Male šanse za proširenje: Mogerini sa balkanskim liderima, Foto: BETAPHOTO Zucchi Enzo
Male šanse za proširenje: Mogerini sa balkanskim liderima, Foto: BETAPHOTO Zucchi Enzo
Ažurirano: 24.12.2018. 20:24h

Zbog odluke zvaničnika Evropske unije (EU) da podrže moćnike na Zapadnom Balkanu proces integracija ne jača demokratiju u regionu, smatra profesor Univerziteta u Gracu Florian Biber. On je u autorskom tekstu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) ocijenio da na Balkanu “evropeizacija i demokratizacija ne idu ruku pod ruku”.

“Moćnici u regionu uživaju pažnju i podršku EU i svjetskih lidera, dok postepeno urušavaju demokratiju, nezavisne institucije i medije kod kuće. Nema znakova da će biti većeg pritiska sa strane. Čak je i u Makedoniji 2015. godine, kada su svi mogli da čuju snimke korumpiranih vladinih zvaničnika koji su pritiskali sudove i medije, pritisak je došao iznutra a onda sa zakašnjenjem iz EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Civilni sektor i opozicione partije nose najveće breme”, kazao je on.

Biber je istakao da će u regionu, posebno u Srbiji, pritisak za demokratijom i vladavinom prava morati da dođe unutar samog društva. Biber je upozorio da će na politiku EU na Balkanu uticati i ponašanje pojedinih članica koje otvoreno ugrožavaju vladavinu prava navodeći kao primjer Mađarsku, Poljsku i Italiju. On smatra da Brisel do sada nije uspio da odgovori na taj izazov zbog čega kriza u EU baca sijenku na Balkan. Biber upozorava da će naredna godina jasno pokazati da promjene moraju doći unutar regiona.

“Regionalna opsesija pozitivnim signalima iz EU neće pomoći. Do proljeća aktuelni sastav Evropske komisije (EK) će biti nemoćan u iščekivanju majskih izbora za Evropski parlament i formiranja nove Komisije. Zbog toga ne treba očekivati nove projekte ili inicijative”, kazao je Biber.

On je istakao da će nakon izbora u EP ojačati nacionalisti, zbog čega ne treba očekivati proširivanje Unije u narednim godinama. To bi, smatra on, moglo poslati loš signal balkanskim državama koje su u procesu integracija.

Bonus video: