Bilt: Izvještaj Europola o organizovanom kriminalu biće važna stavka u pregovorima

"Uvjeravam vas kad druge zemlje iz regiona dođu u ovu fazu da će imati jednak tretman kao sada Crna Gora", rekao je Bilt
136 pregleda 33 komentar(a)
Karl Bilt, Foto: Arhiva "Vijesti"
Karl Bilt, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.06.2012. 21:18h

Izvještaj Europola o organizovanom kriminalu biće važna stavka u pregovorima Crne Gore ali i ostalih zemalja regiona, izjavio je švedski šef diplomatije Karl Bilt.

On je “Vijestima” rekao da su Švedska i neke druge zemlje članice bile su zabrinute zbog pitanja organiziranog kriminala i korupcije u Crnoj Gori, iako to nije isključivi problem Crne Gore.

Bilt je ponovio da taj problem imaju i sve druge zemlje regiona, ali da on kod Crne Gore ima specifičnosti koje se moraju uzeti u obzir. Evropska komisija je rekla da je progres postignut, i to je istina.

Bilt je kazao i da je Brisel više fokusiran na pitanja organizovanog kriminala zbog iskustava sa drugim državama koje su primljene u EU

Na pitanje zbog čega je samo Crnu Goru izdvojio kao zemlju sa problemom organizovanog kriminala, kada priznaje da taj problem imaju i ostale zemlje regiona, Bilt je pojasnio da je Crna Gora "sada na dnevnom redu".

"Uvjeravam vas kad druge zemlje iz regiona dođu u ovu fazu da će imati jednak tretman kao sada Crna Gora. Recimo, Srbija će se, kad dođe na red, isto tako analizirati. Moram reći da sa Srbijom radimo veoma tijesno, to je za njih prioritet i postignut je izvjestan progres, kao u Šarićevoj mreži. Oko ilegalne trgovine kokainom bilo je jako mnogo hapšenja, ali glavni je još uvijek na slobodi. Govorimo o milijardama eura u ilegalnom profitu".

Na pitanje kada bi Crna Gora mogla ući u EU, Bilt je kazao da će sve zavisti od situacije na terenu i podsjetio da je Hrvatska pregovarala osam godina

“U ovim pregovorima novo je da je EK preporučila da se poglavlja 23 i 24 otvore prva i da pregovori o njima duže traju. To smo odlučili kako bi jako naglasili koliko nam je stalo do reforme pravosuđa i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Dakle, ne svoo vrijeme, ali neko vrijeme, proteći će od otvaranja ovih prvih poglavlja 23 i 24, pa da se uspostavi ritam otvaranja drugih poglavlja. I tako poglavlje po poglavlje”, kazao je Bilt.

Na pitanje kada bi Crna Gora mogla ući u EU, Bilt je kazao da će sve zavisti od situacije na terenu. Podsjećajući da je Hrvatska pregovarala osam godina, on je kazao da ta zemlja još nije riješila sve probleme.

“Da li će Crna Gora moći brže ili sporije, to zavisi od napretka na terenu. Sve je moguće. Apsolutno je moguće i da se ide brže”.

Na pitanje da li računa da Srbija uskoro dobije datum pregovora Bilt je rekao da prvo treba da Srbija dobije Vladu.

Bonus video: