Blagojević: Crna Gora ima kapaciteta za dijalog

„Valjda je svima jasno da dijalog u institucijama nema alternativu, ukoliko želimo da gradimo demokratsko, zrelo, ozbiljno društvo. Bježanje od dijaloga je bježanje od odgovornosti“, rekla je Blagojević
2654 pregleda 6 komentar(a)
Marija Blagojević, Foto: Ženska politička mreža, Ženska politička mreža
Marija Blagojević, Foto: Ženska politička mreža, Ženska politička mreža

Obaveza svih političkih aktera je da svojim postupcima doprinesu da dođe do dijaloga i pokažu istinsku volju za nalaženje zajedničkog jezika, kazala je članica Predsjedništva Socijaldemokrata (SD), Marija Blagojević i dodala da vjeruje da Crna Gora ima kapaciteta za to.

Ona je navela da je SD uvijek podržavao dijalog, koji je, kako je dodala, odgovornost ne samo jedne strane.

„Valjda je svima jasno da dijalog u institucijama nema alternativu, ukoliko želimo da gradimo demokratsko, zrelo, ozbiljno društvo. Bježanje od dijaloga je bježanje od odgovornosti“, rekla je Blagojević agenciji MINA.

Kako je navela, postoje teme o kojima je potrebno da se razgovara u cilju postizanja najšireg društvenog konsenzusa, a uloga nevladinog sektora, medija i akademske zajednice u tome takođe je važna.

„Svi politički akteri su odgovorni da svojim postupcima doprinesu da do dijaloga dođe i pokažu istinsku volju za nalaženje zajedničkog jezika“, istakla je Blagojević, navodeći da vjeruje da Crna Gora ima kapaciteta za dijalog.

To, kako je naglasila, zavisi od iskrene volje aktera da se na temljan, činjeničan i iskren način razgovara o najvažnijim temama.

SD, kako je navela Blagojević, tu volju i iskrenu namjeru uvijek je imao i demonstrirao.

„Prethodni period obilježava i nezadovoljstvo usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Naš stav je tu jasan i podržali smo Zakon jer na moderan i savremen način reguliše položaj svih vjerskih zajednica i u potpunosti uvažava karakter Crne Gore kao građanske, sekularne, multikonfesionalne, antifašističke države“, dodala je Blagojević.

Kako je navela, njihova je obaveza da svim građanima koji su nezadovoljni objasne norme tog Zakona i jasno poruče da se tim pravnim aktom nikom ništa ne otima, niti zabranjuje.

„Na taj način ćemo spriječiti da nečija najintimnija vjerska osjećanja budu zloupotrijebljena od onih koji ponašanjem pokazuju da nažalost nijesu prijatelji Crne Gore, a Crna Gora je dom svih nas i tako treba da ostane“, kazala je Blagojević.

Upitana šta očekuje od dijaloga u vezi sa izbornim zakonodavstvom, ona je odgovorila da vjeruje da može doći do dijaloga i povodom te teme, i da će sa što više konsenzusa dočekati izbore na jesen.

Blagojević smatra da je tekst zakona koji su tokom prošle godine utvrdili sa nevladinim sektorom i akademskom zajednicom odlična platforma za nastavak razgovora.

„Cilj je da dobijemo zakon koji nećemo mijenjati iz izbornog ciklusa u ciklus gdje se dogovaranje normi nerijetko pretvara u političku trgovinu“, kazala je Blagojević.

Ona je rekla da su poslanici vlasti, predstavnici nevladinog sektrora i akademske zajednice u protekloj godini radili intenzivno, posvećeno i profesionalno sa ciljem da se dođe do što kvalitetnijih normi koje su utemljene u standardima i primjenljive u praksi.

„Bili smo spremni da prihvatimo sve konstruktivne predloge opozije koji su takođe utemeljeni u standardima i sprovodivi u praksi. Nažalost, ponekad se činilo da miješaju pojam dijaloga sa pojmom uslovljavanja, da ne kažem ucjenjivanja“, kazala je Blagojević.

Na pitanje da li bi Crna Gora pregovore sa Evropskom unijom (EU) trebalo da nastavi po novoj metodologiji Evropske komisije, ona je odgovorila da je najvažnije da Crna Gora nastavi reformske procese.

Crna Gora, kako je dodala, najdalje je odmakla u procesu, i ima samo jedno neotvoreno poglavlje.

„Raduje nas što je i nova briselska administracija visoko na agendu postavila politiku proširenja. Važno je što i nova metodologija jasno afirmiše da u pogledu napretka treba cijeniti rezultate i dostignuća svake države pojedinačno“, rekla je Blagojević

Ona je kazala da je važno da sami rezultati procesa budu opipljiviji za građanke i građane Crne Gore.

„Za nas članstvo u EU nema alternativu. Podržavamo saradnju sa svim susjedima, ali bilo kakav model koji bi bio supstitut punopravnom članstvu u Uniji za nas nije prihvatljiv“, zaključila je Blagojević.

Bonus video: