Blagojević: Žene u medijima nedovoljno zastupljene

Ona je istakla potrebu zajedničkog rada političkih partija i medija kako bi ta slika bila izmijenjena
827 pregleda 2 komentar(a)
Sa panel diskusije, Foto: SD
Sa panel diskusije, Foto: SD

Žene u medijima nedovoljno su zastupljene i vrlo često predstavljene na stereotipan način, ocijenila je članica Predsjedništva Socijaldemokrata (SD) Marija Blagojević, navodeći da političke partije i mediji treba zajedno da rade na tome da se to promijeni.

Ona je, na panel diskusiji „Rodna ravnopravnost u medijskom diskursu“, koju je organizovao Forum žena SD Plava, pozdravila njihovu posvećenost i doprinos izbornom rezultatu, zahvaljujući kojem je Plav prva opština u kojoj je SD najjača partija.

Blagojević je navela da je tema panel diskusije veoma važna, uzimajući u obzir da su žene u medijima nedovoljno zastupljene i vrlo često predstavljene na stereotipan način.

Ona je istakla potrebu zajedničkog rada političkih partija i medija kako bi ta slika bila izmijenjena.

Predsjednica Foruma žena SD Plava, Sanija Srdanović, kazala je da će nastaviti da zajedno rade na jačanju socijaldemokratije u Crnoj Gori i kreiraju politike koje će doprinijeti većem učešću žena u politici i prisustvu žena u medijima i javnoj sferi.

SD se, kako je navela, ponosi ženama iz Plava koje su ponijele veliki dio odgovornosti u borbi za socijaldemokratiju.

“Ponosne smo na uspjeh koji smo postigli svi zajedno”, dodala je Srdanović.

Predsjednica Foruma žena SD Crne Gore, Radojka Koprivica, poručila je da žene SD-a imaju snagu i znanje da kreiraju politike koje će doprinijeti postizanju pune rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

Ona je navela da je zadovoljna što plavski odbor već drugi put organizuje takvu vrstu događaja, na kojem se na ozbiljan način razgovara o važnim temama iz rodnog aspekta.

Potpredsjednica Foruma žena SD Plava Hurijeta Pejčinović naglasila je da je potrebno da se žene izbore za prostor u medijima, kao učesnice političkog i društvenog života i ekspertkinje koje mogu da govore o ključnim temama iz drugačijeg ugla.

Ona se osvrnula na važnost posmatranja položaja žena u medijima iz ugla subjekta i objekta informacije, kao i iz ugla žena koje rade u medijima.

Članica Foruma žena SD Plava Alma Aksalić podijelila je svoja iskustva iz dugogodišnjeg rada u medijima i ukazala na važnost dobrog regulatornog okvira u toj oblasti.

Članica Foruma žena SD Plava Alina Bajraktarević osvrnula se na uticaj javnog života na privatni i činjenicu da se profesionalni uspjesi žena vrlo često zanemaruju i fokus se stavlja na očekivanje balansa privatnog i javnog života.

Na panelu su učestvovale predstavnice ženskog ogranka SD-a iz cijele Crne Gore, a razgovaralo se i o medijskoj pismenosti i medijskoj regulativi, kao značajnim segmentima za postizanje rodne ravnopravnosti u oblasti medija.

Bonus video: