Blagota Mitrić: Ispunjavam uslove za funkciju VDT-a

"Diplomu pravnog fakulteta stekao sam u Beogradu 1968. godine, gdje sam početkom 70-ih živio i radio i studirao treći stepen i imao domicil i položio pravosudni ispit u sada nepostojećoj državi i pred sada nepostojećim organom, pa je bilo nemoguće naći uvjerenje o tom ispitu"
7286 pregleda 19 komentar(a)
“Nijedan medij ne može znati imam li ili nemam pravosudni ispit”: Mitrić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
“Nijedan medij ne može znati imam li ili nemam pravosudni ispit”: Mitrić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Profesor Blagota Mitrić saopštio je da sa 40 godina iskustva u pravnoj struci i akademskim titulama magistra i doktora pravnih nauka ispunjava uslove za funkciju vrhovnog državnog tužioca (VDT).

On je to saopštio, reagujući na tekst “Pravnici ne žure u vrelu fotelju”, objavljen u subotu, 2. novembra. Reagovanje prenosimo integralno:

“U ‘Vijestima’ broj 7250 od 2. 11. 2019. godine objavljen je članak na strani 4 pod naslovom ‘Pravnici ne žure u vrelu fotelju’ u kome je, između ostalog, navedeno (citiram): ‘Mediji, međutim, navode da Mitrić ne ispunjava uslove jer nema pravosudni ispit i ima više od 67 godina, kada po sili zakona VDT-u prestaje funkcija’

Postavljaju se dva sporna pitanja: koji mediji navode ove dvije činjenice, a pošto nema naziv medija koji to navode, ovo reagovanje upućujem redakciji ‘Vijesti’ i autoru članka M.R. Nijedan medij u Crnoj Gori ne može znati imam li ili nemam pravosudni ispit, a granica od 67 godina se odnosi na zaposlene i VDT-a, a ne na moju malenkost, jer ja nijesam VDT, nego korisnik starosne penzije, koji prema članu 112 Zakona o PIO (“Sl.l. CG”: 55/2016) ima pravo da se zaposli i da po prestanku zaposlenja ima pravo na ponovno određivanje penzije, s tim što mu se isplata penzije obustavlja za vrijeme radnog odnosa. Diplomu pravnog fakulteta stekao sam u Beogradu 1968. godine, gdje sam početkom 70-ih živio i radio i studirao treći stepen i imao domicil i položio pravosudni ispit u sada nepostojećoj državi i pred sada nepostojećim organom, pa je bilo nemoguće naći uvjerenje o tom ispitu. Stoga je crnogorski zakonodavac propisao (Zakon o sudovima i Zakon o advokaturi) da redovni profesor prava, čak i bez pravosudnog ispita, može biti biran i za sudiju Vrhovnog suda, a kamoli za VDT-a (poznato pravno načelo “ko može više može i manje”). Lično, bio sam devet godina sudija i sedam godina predsjednik Ustavnog suda bez uvjerenja o pravosudnom ispitu.

Prema tome, redovni profesor Pravnog fakulteta u penziji i redovni član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, sa 40 godina iskustva u pravnoj struci i sa akademskim titulama magistra i doktora pravnih nauka Blagota Mitrić ispunjava uslove za funkciju VDT-a. S poštovanjem, profesor dr Blagota Mitrić”.

Bonus video: