Blažić: Nadoknadiće se narušena prava i slobode

"Ta grupa odredbi, po mom uvjerenju, jeste neustavna", ocijenio je profesor Blažić
107 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 31.05.2014. 19:07h

Budući da je Ustavni sud osporio više od dvije trećine odredbi Zakona o finansiranju političkih partija, vjerovatno će se donijeti novi zakon koji reguliše tu materiju, kaže profesor Đorđije Blažić.

U izjavi za Atlas televiziju, pojašnjava da su osporene odredbe neustavne jer ograničavaju pojedina ljudska prava i slobode, što Ustavom nije dozvoljeno.

"Mi ovdje imamo ograničavanje nekih prava, koja su stečena prava i koja se ne mogu ograničavati čak ni u uslovima vanrednog ili ratnog stanja. To su ustvari sve pojedinačna prava i ako bi se ušlo u tu zonu, onda bi imali narušavanje stečenih prava, a takva prava su neprikosnovena. Dakle, ta grupa odredbi, po mom uvjerenju, jeste neustavna", ocijenio je profesor Đorđije Blažić.

Svi oni, kojima su po ovom zakonu narušena određena prava i slobode, imaće pravo da ih nadoknade – pojasnio je Blažić.

"Prava tih ljudi nijesu apsolutno ograničena. Ona su, po zakonu, ograničena za određeni vremenski period, dok traje izborna procedura i ostale izborne radnje, kao i mjesec dana nakon toga. Ne mogu izborne aktivnosti, niti ijedan postupak, da eliminišu prava građana. I da ograničavaju vrijeme kada će se oni, a kada neće ostvarivati", navodi on.

Galerija

Bonus video: