Bogdanović: 13. novembar simbol slobodarskih stremljenja i antifašističkih tekovina

Bogdanović je kazao da su danas tu da bi ukazali da Cetinje ne zaboravlja svoje odvažne pretke, koji su dali izuzetan doprinos Narodno-oslobodilačkoj borbi, a koji su prije sedam decenija osvojili slobodu za budućnost – svoju i svog potomstva
107 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2014. 14:27h

Na Cetinju je danas, polaganjem vijenaca na spomen-kosturnicu i kod Vlaške crkve, obilježen 13. novembar – Dan oslobođenja grada.

Vijence na spomen-kosturnicu položili su gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice, Jovan Martinović, i predsjednik Udruženja boraca Narodno-oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja, Stevan Radunović.

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović je, kako je saopšteno iz Prijestonice, naveo da 13. novembar predstavlja simbol slobodarskih stremljenja i antifašističkih tekovina koje ostaju trajno opredjeljenje i inspiracija za budućnost.

"Na ovom mjestu, objedinio nas je datum koji nas čini ponosnim. Datum koji nas obavezuje da beskrajno poštujemo i uvažavamo djelo i mudrost onih kojima se danas poklanjamo, a koji nas istovremeno motiviše da predano baštinimo ideale slobode i antifašizma kao trajnih tekovina na kojima je sazdano i na kojima počiva naše društvo", rekao je on.

Bogdanović je kazao da su danas tu da bi ukazali da Cetinje ne zaboravlja svoje odvažne pretke, koji su dali izuzetan doprinos Narodno-oslobodilačkoj borbi, a koji su prije sedam decenija osvojili slobodu za budućnost – svoju i svog potomstva.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da Cetinje zavređuje angažman lokalne uprave i Vlade, kao i onih koji su posvećeni razvoju tog grada, da resursi sa kojima raspolaže budu iskorišteni.

Vujanović je danas, tokom boravka na Cetinju, gdje je prisustvovao svečanoj sjednici Skupštini Opštine Prijestonice povodom Dana Opštine, čestitao praznik građanima tog grada, odbornicima, predsjedniku Skupštine i gradonačelniku Prijestonice.

"Iskazao je poštovanje i divljenje svima onima koji su istoriju Cetinja učinili slavnom naglašavajući da svi imamo obavezu prema slavnoj istoriji Cetinja koju i u sadašnjosti i u budućnosti moramo slijediti", kaže se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Vujanović je saopštio poštovanje za sve što je učinjeno između dva praznika, uz uvjerenje da će važni projekti koji su planirani biti realizovani.

"Takođe je rekao da je ovo bila i prilika da čujemo prezentaciju i vidimo sjajnu perspektivu jednog izuzetnog projekta Porto Skadar Lake, koji će obezbijediti na atraktivnom prostoru Skadarskog jezera novi sadražaj, po kome će i Skadarsko jezero biti dodatno prepoznatljivo i obezbijediti nova radna mjesta za građane Cetinja", navodi se u saopštenju.

Radunović je naveo da je zadovoljan što je među brojnim okupljenima na platou ispred spomen-kosturnice bilo i niz mlađih ljudi.

"To je najbolja potvrda da dolazeće generacije baštine tekovine antifašizma i da poštuju djela svojih predaka", rekao je on.

Vijence kod Vlaške crkve položili su predsjednik Senata Prijestonice Cetinje Milovan Janković, predstavnik odbornika u Skupštini Prijestonice Cetinje Dragan Vušurović i predstavnik UBNOR Cetinja Lazar Čelebić.

Galerija

Bonus video: