Bogdanović: Inicijativa ne može u skupštinsku proceduru bez podrške DF-a

“Demokratska Crna Gora je potpuno iskreno, javno i transparentno inicirala pokretanje postupka za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore”, kazao je Bogdanović
73 pregleda 92 komentar(a)
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 14.08.2015. 19:20h

Predlog za glasanje o nepovjerenju Vladi ne može ući u skupštinsku proceduru bez potpisa poslanika Demokratskog fronta (DF), i samim tim Vlada ne može biti smijenjena 3. septembra, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Iz DF-a su, nakon sastanka sa predstavnicima Demokratske Crne Gore, saopštili da inicijativa Demokrata za izglasavanje nepovjerenja Vladi trenutno nema dovoljnu podršku u parlamentu, i upozorili da njen neuspjeh za sobom povlači određene posljedice.

Generalni sekretar Demokratske Crne Gore, Boris Bogdanović, kazao je da je sastanak održan na inicijativu DF-a, sa ciljem otklanjanja navodnih nejasnoća povodom Predloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

“Demokratska Crna Gora je potpuno iskreno, javno i transparentno inicirala pokretanje postupka za izglasavanje nepovjerenja Vladi Crne Gore”, kazao je Bogdanović.

On je podsjetio da su Demokrate svim opozicionim subjektima uputili Predlog teksta za izglasavanje nepovjerenja Vladi i Predlog zahtjeva za sazivanje vanrednog zasijedanja Skupštine Crne Gore, za 3. septembar.

Demokrate, kako je naveo, nemaju nikakve dileme da je izglasavanje nepovjerenja ovoj Vladi nužno, jer je postojeća izgubila legitimitet i faktički ne može da obavlja svoje ustavne nadležnosti.

“Ova pitanja za bilo kog opozcionara na smiju izazivati bilo kakvu dilemu. Pri tom imamo u vidu da skupštinski poslanički sastav ima 36 opozicionih poslanika, i da oni zajedno sa šest poslanika Socijaldemokratske partije (SDP)a obezbjeđuju neophodnu većinu za smjenu ove Vlade”, kazao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, predstavnici DF-a zahtijevali su od Demokrata garancije da će poslanici SDP glasati za Predlog da se glasa o nepovjerenju Vladi, pritom ističući da nemaju apsolutno ni jednu primjedbu na tekst Predloga, niti na sadržinu zahtjeva za sazivanje Vanrednog zasijedanja sjednice Skupštine, kao ni u pogledu termina za održavanje naznačene sjednice.

“Predstavnicima DF-a saopštili smo da poruke upućene Demokratskoj partiji socijalista (DPS) od SDP-a jasno ukazuju na činjenicu da je realno očekivati podršku poslanika SDP-a Predlogu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Mila Đukanovića, jer u suprotnom nema ništa od vladavine prava i zaštite vitalnih državnih interesa, i da bi u tom slučaju postupanje SDP-a bilo politički veoma nemoralno i neodgovorno”, naveo je Bogdanović.

On je rekao da su predstavnicima DF-a jasno saopštili da su Predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi spremni odmah da potpišu poslanici Demokrata, DEMOSA, URE, kao i drugi poslanici u Klubu samostalnih poslanika, kao i da je i Socijalistička narodna partija najavila podršku Inicijativi Demokrata.

“Da bi se moglo govoriti o tome da li postoji 41 poslanik za izglasavanje nepovjerenja Vladi, neophodno je da minimum 27 poslanika opozicije predaju predloge akata u skupštinsku proceduru, da se zakaže sjednica, održi rasprava i obavi glasanje. Tek nakon toga možemo govoriti o tome gdje je ko na političkoj sceni i ko je odlučio da ide sa tajkunima, a ko sa građanima, kako poruči SDP kolegama iz DPS-a”, kazao je Bogdanović.

On je ocijenio da očekivanje DF-a da će nakon protesta SDP-a podržati Predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore nije argumentovano, niti realno.

Demokratama, kako je kazao, nije jasno kako će to DF protestima natjerati i motivisati SDP da glasa za smjenu Vlade, ako isti, kako to sami tvrde, nemaju namjeru to učiniti 3. semptembra.

“Posebno imajući u vidu činjenicu da su nam saopštili da je krajni epilog protesta pokretanje postupka za izglasavanje nepovjerenja Vladi u Skupštini, za koju će biti potrebna podrška takođe 41 poslanika. Dakle, isto ono što Demokrate sada traže”, dodao je Bogdanović.

On je kazao da su u Demokratskoj Crnoj Gori sigurni da se u narednih mjesec dana neće ništa promijeniti kod crnogorskih poslanika i samog SDP-a, i da to neće rezultirati drugačijim odnosom, u odnosu na ono što Demokrate traže 3. septembra.

“Bez potpisa poslanika DF-a, Predlog za glasanje o nepovjerenju Vladi ne može ući u skupštinsku proceduru, i samim tim Vlada ne može biti smijenjena 3. septembra u Skupštini Crne Gore”, zaključio je Bogdanović.

Bonus video: