Bogdanović: Ko prekine bojkot - u koaliciji je sa DPS-om

Generalni sekretar Demokrata je poručio da ta stranka neće prekinuti bojkot parlamenta dok se ne ispune četiri uslova sa kojima su, kako je rekao, bar na početku, svi bili saglasni da je potrebno ispuniti
42 komentar(a)
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Boris Bogdanović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 02.09.2017. 18:44h

Bojkot parlamenta jedina je akcija opozicije koja je skrenula pažnju međunarodne zajednice na težinu političke krize u Crnoj Gori, smatraju Demokrate, i poručuju da je partija koja prekine bojkot formirala koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

“Svi pozitivni bilansi bojkota mnogo su veći od onih negativnih, kojih su svi bili svjesni kad su se odlučili da ne učestvuju u radu plenuma i radnih tijela Skupštine”, kazao je generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, agenciji MINA.

Kako je naveo, bojkot je jedna od rijetkih tačaka oko koje nije bilo spora među opozicionim političkim subjektima.

“Bojkot je razobličio sav antidemokratski karakter ove vlasti i kao cunami protresao sve redove DPS-a i podijelio DPS na Milov i Duškov”, rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, bojkot je jedina akcija opozicije koja je skrenula pažnju međunarodne zajednice na težinu ukupne političke krize sa kojom se Crna Gora suočava deset godina.

“Bojkot je jedna od rijetkih opozicionih akcija koju režim nikada nije mogao obesmisliti i jedino bojkot šalje poruku o nelegitimno izabranoj većini u Skupštini Crne Gore”, saopštio je Bogdanović.

Kako je rekao, bojkot je akcija koja je dovela režim u poziciju da prizna da se Crna Gora suočava sa dubokom političkom, ekonomskom i institucionalnom krizom.

“Imajući sve ovo u vidu, za Demokratsku Crnu Goru ne postoji dilema: onaj opozicioni politički subjekt koji prekine bojkot, formirao je koaliciju sa Duškom Markovićem, Milom Đukanovićem i DPS-om”, poručio je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, onaj opozicionar koji bi eventualno ušao u “avanturu vraćanja u Skupštinu u trenutku dok se DPS raspada po svim šavovima, dok se njihove perjanice između sebe hapse i saslušavaju i dok se opozicionari prepoznaju kao kredibilna alternativa u oku visokih međunarodnih zvaničnika, koji zbog njih, primjećujući krizu, mijenjaju uobičajeni protokol posjete, ili je odlučio da ne izlazi na izbore – da ih proda, ili je predosjetio da na izborima pri ovakvom stanju stvari neće ostvariti željeni izborni rezultat”.

Bogdanović smatra da nije potrebno biti neki vanserijski talenat za politiku kako bi se pročitale nečije namjere i mračni planovi, “skuvani u kuhinji Službe i DPS-a”.

On je naveo da su Demokrate najsnažniji opozicioni politički subjekt zato što, između ostalog, drže riječ, “za razliku od onoga što smo navikli da gledamo svih ovih decenija na političkoj sceni Crne Gore”.

Bogdanović je poručio da Demokrate neće prekinuti bojkot parlamenta i neće se vraćati u Skupštinu dok se ne ispune četiri uslova sa kojima su, kako je rekao, bar na početku, svi bili saglasni da je potrebno ispuniti.

“Ne vraćamo se u Skupštinu dok se ne odredi datum ponavljanja parlamentarnih izbora, najkasnije sa održavanjem predsjedničkih”, rekao je Bogdanović.

Demokrate, kako je kazao, traže i ponavljanje jednopartijskih lokalnih izbora u Nikšiću, koji su, kako smatra, održani u atmosferi antidemokratije.

“Tražimo stvaranje uslova za iole poštene, slobodne i demokratske izbore i rasvjetljavanje afere Državni udar”, dodaje Bogdanović.

Bonus video: