Bogdanović kritikovao Izvještaj EK: Nisu prepoznali naše napore

“Sasvim smo svjesni da na nas očekuje veliki posao, no isto tako, znamo da smo do danas već dosta toga uradili. Nijesmo na početku", rekao je Bogdanović u Kotoru
68 pregleda 16 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 27.10.2014. 13:05h

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović kritikovao je danas Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore na četvrtoj sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora (ZSO) Crne Gore i EU, koja je održana u Kotoru.

“Nažalost, moram istaći i da navedeno nije na pravi način prepoznato u posljednjem izvještaju Evropske komisije, u kojem je navedeno da nije bilo napretka u pogledu jačanja transparentnosti, efikasnosti i odgovornosti na lokalnom nivou”, kazao je Bogdanović.

“Sasvim smo svjesni da na nas očekuje veliki posao, no isto tako, znamo da smo do danas već dosta toga uradili. Nijesmo na početku i otud je dio rada već za nama. Stoga, vjerujem da dosadašnji napori treba da budu prepoznati i prilikom pripreme Izvještaja o napretku Crne Gore, jer smatram da su subjekti sa lokalnog nivoa opravdali svoju ulogu u proteklom periodu”.

On je, kao novi kopredsjedavajući ZSO, poručio da će jedinice lokalne samouprave “i u budućnosti biti snažno opredijeljene u cilju implementacije evropskih standarda na lokalnom nivou”.

Član Komiteta regiona EU Franc Šauzberger, koji je u navedenom tijelu izvjestilac o strategiji proširenja i glavnim izazovima, ukazao je na napredak koji su jedinice lokalne samouprave ostvarile u proteklom periodu u procesu evropskih integracija. Kako je dodao, to će biti konstatovano i u narednom mišljenju Komiteta regiona EU.

Lokalni i regionalni lideri iz EU i Crne Gore izrazili su odlučnost da nastave podsticati reforme. Uprkos tome što je Evropska komisija nagovijestila da u sljedećih pet godina nove države neće pristupati EU lideri iz ZSO pozdravili su napredak reformi i pozvali na ulaganje dodatnih sredstava na lokalnom nivou za dalje podsticanje promjena.

Predsjedavajući Gradskog savjeta Gdinje i kopredsjedavajući u ZSO Stanisłav Švabski naglasio je da „političke smjernice za novu Evropsku komisiju ukazuju na to da u sljedećih pet godina neće biti novih proširenja“.

“Međutim, to ne znači da treba da usporimo pripreme. Naprotiv, moramo i dalje da podržavamo reforme i da ostanemo motivisani kako bismo bili spremni kada dođe vrijeme. Takođe, moramo da osiguramo da se pretpristupni (IPA) fondovi u Crnoj Gori koriste na najbolji mogući način za postizanje napretka na prioritetnim područjima i da od njih ima koristi na lokalnom nivou,” rekao je on.

Na sjednici se raspravljalo i o reformama lokalnih vlasti, poljoprivredi, ruralnom razvoju i reformi usluga od opšteg ekonomskog interesa u Crnoj Gori.

Bonus video: