Bogojević: Krivokapić i Pajović su znali da neću samo sa opozicijom

"I ja sam razočaran jer nisam uspio da nametnem partijama ono što želim. Razumijem i što me SDP koristi kao neku vrstu alibija"
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2014. 20:19h

Nosilac liste Evropsko lice Podgorice (ELP) Dragan Bogojević kazao je da su lideri SDP-a i Pozitivne Crne Gore od početka kampanje znali da on neće biti gradonačelnik Podgorice ukoliko ne bude postizborne saradnje sa vlašću i opozicijom.

On je kazao i da su birači sada već bivše koalicije na čijem je bio čelu iznevjereni jer ključna obećanja iz kampanje nijesu ispunjena.

Gostujući u emisiji “Načisto” na TV Vijesti Bogojević je pojasnio da je htio da ELP bude most između dva politička bloka i da Darko Pajović i Ranko Krivokapić nisu imali problem sa takvim konceptom.

"Od samog početka lideri partija su znali moj stav, način na koji razmišljam i način na koji ću nešto prihvatiti ili neću. Nisam uradio ništa što nije bilo zajednički podijeljeno sa njima", kazao je Bogojević, navodeći da je već na prvom sastanku sa opozicijom izrazio rezervu prema konceptu manjinske uprave. Naveo je i da bi isto uradio i da se pregovaralo samo sa DPS-om.

"To može primamljivo da zvuči, ali za nekoga da se isturi i bude gradonačelnik u takvom konteksu, je krajnje nesigurno. Pravo da vam kažem, osjećao bih se kao žrtveno jagnje. Nisam bio smetnja da to uradi neko ko može da se prihvati te odgovornosti. Ja sam se tada isključio iz pregovora".

Na pitanje zbog čega je od kandidature zvanično odustao dan kasnije, kada su pregovori sa opozicijom bili pri kraju, Bogojević je rekao da su Krivokapić i Pajović bili upoznati da će to učiniti, kao i da to nije bila prepreka za nastavak pregovora.

On tvrdi da, iako razumije reakcije iz Pozitivne, ne može da prihvati optužbe da se ponio neodgovorno.

"I ja sam razočaran jer nisam uspio da nametnem partijama ono što želim. Razumijem i što me SDP koristi kao neku vrstu alibija. Neka javnost sudi koliko su to suštinski razlozi da propadnu pregovori sa opozicijom”.

Upitan zbog čega nije vratio mandat kada mu je bilo jasno da su pregovori propali, Bogojević je zlonamjernim nazvao navode da je čekao da se dogovore SDP i DPS.

"Nisam ja ništa čekao, nego je došao avgust i sve je ostalo otvoreno. Ko god je htio da provjeri šta ću sa mandatom mogao je", kazao je on.

Bogojević je upozorio da ELP tokom kampanje nije funkcionisala kao koalicija, te da je bilo unutrašnjih protivljenja formiranju koalicije. To se, kako je kazao, pokazalo javnim nastupima pojedinaca nakon izbora, ali i odlukama obje partije da o postizbornim savezima ne pregovaraju sa “drugom stranom”.

On smatra da je ELP morala formirati zajednički tim za pregovore, ali da se to nije desilo. U pregovorima je, kako tvrdi, učestvovao samo jedan dan kao član odvojenih timova SDP i Pozitivne.

Bogojević je naveo da je ELP mogla opstati da su u partijama bili sposobni da se nose sa pritiskom, navodeći da ga je razočaralo što su obje partije zaboravile na priču o depolitizaciji gradske uprave i trećem putu.

Rekao je i da su nejasne poruke u kampanji bile dio strategije obraćanja polarizovanoj javnosti. On je kazao da ideju trećeg puta neki od članova partije nijesu podržavali od početka.

Preletači me prozivaju i analiziraju moj moral

Bogojević tvrdi da ga je zaboljelo ispitivanje moralne pozadine njegove odluke da odustane od kandidature. On je odbacio navode da je to uradio “za nečiji račun i ličnu korist”.

"Ja sam vidio izjavu preletača iz Pozitivne, koji je principijelno zadržao mandat, prešao u drugi tabor i nastavio za poslaničku platu da mijenja Crnu Goru. On se usuđuje da proziva mene da sam nešto osmislio", kazao je on, aludirajući na poslanika DF-a Zorana Miljanića.

“ U Crnoj Gori je stvoren takav ambijent štetnog uticaja i da stalno nekom smeta da se desi nešto dobro. Toga nema samo u vlasti, nego i u opozicionim strukturama, a dijelom i u medijima".

Bonus video: