Bojanić: Ima li neko šansu da dobije koncesije na mHe, a da nije član Đukanovićeve uže porodice?

Bojanić je kazao da Crna Gora mora da ima vladavinu prava, nezavisne institucije, tržišnu privredu zasnovanu na konkurenciji, da bi zadržali mlade i vratili one koji su pošli
64 pregleda 49 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2018. 19:37h

Predsjendički kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić upitao je kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) za predsjednika Crne Gore Mila Đukaonvića da li ima još neko ko ima bilo kakavu šansu da dobije koncesije na male hidrocentrale (mHe) u Crnoj Gori, a da nije član njegove uže porodice, kum ili blizak prijatelj.

On je na promotivnom skupu u Beranama večeras zapitao i da li je moguće da je o tome odlučilo Ministarstvo ekonomije, a on je samo slijepo potpisao rješenje.

"Da li iko vjeruje u to u Crnoj Gori. Da li jedan građanin može to da vjeruje, osim Agencije za sprječavanje korupcije. Zamislite jedino se Agencija čiji je posao da spriječi korpupciju i konflikt interesa našla da vjeruje u to. To je Crna Gora, nažalost, koju danas imamo. Neće moći od 15. to tako da se radi, neće moći da bude institucije koja gleda kroz prste i radi u interesu pojedinaca. Svi ćemo biti jednaki pred institucijama. To Crna Gora mora da vrati", rekao je Bojanić.

On je kazao da Crna Gora mora da ima vladavinu prava, nezavisne institucije, tržišnu privredu zasnovanu na konkurenciji, da bi zadržali mlade i vratili one koji su pošli.

Bojanić je ponovio da ima plan za mlade, i da će moliti i kumiti sve predsjednike Evropske unije da prime u svoje zemlje na obuku naše mlade ljude, svršene studente, da rade i vide kako funkcioniše sistem kojem treba da težimo.

"Kako funkcionišu prave kompanije u Evropi, kako funkcionišu institucije, kako se brine o ljudskim pravima, kako se pospješuje kritička misao. Ovdje se guši sve. Došli su do toga da sve jako liči na rečenicu Umberta Eka koji kaže "Za fašizam svako neslaganje je izdaja". To nam se širi ovih dana. Zustavimo to. Nije izdaja kada kritikujete ovakvu vlast, nego pohvale treba da primite od te iste vlasti da ima što od nje. Da vam se zahvali što je kritikujete da bi bila bolja", rekao je Bojanić.

On je kazao da će sjutra kada bude predsjednik moliti ljude da ga kritikuje i ukazuju na sve što može biti bolje.

"Tu sam da prihvatim kritiku i da popravim stvari", dodao je Bojanić.

Prema njegovim riječima, Berane je pokazalo da Crna Gora mora zajedno da smijeni ovu vlast.

"Prvo da počnemo od glave pa ćemo lako do repa doći. Svi zajedno možemo sve, i da smijenimo ovu vlast i da organizujemo Crnu Goru i svakom građaninu Crne Gore život dostojan čovjeka. Da živi s stvara od svoga truda, a ne zato što poznaje nekoga", kazao je Bojanić.

On je dodao da će građani od 15. aprila imati novu Crnu Goru.

"Imamo modernu Crnu Goru. Imamo Crnu Goru i predsjednika njenoga koji brine o građanima, a ne o eliti i svome džepu. Da, zajedno možemo sve, za mlade, sa mladima, i u prvom redu za sve ostale građane", rekao je Bojanić.

On je kazao i da je sjever Crne Gore najveća žrtva propadanja od strane ove vlasti, opake i pogubne politike, koja je samo gledala kako da napuni džepove i širila lažne nade i obećanja.

"Imamo paradoks u Crnoj Gori. Sjever koji ima ogromna bogatstva i resurse, s druge strane ima najizraženije siromaštvo. Krivi su oni koji su napravili naopaki sistem, da neko drugi uzima vaše resurse, da se neko drugi koristi vašim vodama, vašim šumama, još malo i vazudh će da vam uzmu. Ne damo da vam uzmu to što je preostalo, nego ćemo vam vratiti i ono što su oteli", poručio je Bojanić.

On je dodao da takva situacija pogoduje raseljavanju i da tužno izgledaju gradovi iz kojih ljudi odlaze.

Bojanić je citirao ekonomistu Tomasa Piketija koji je rekao da su "ekonomske migracije rezultat neravnomjerne raspodjele sredstava".

"Kao da je opsivao sjever Crne Gore. S tim što bih dodao, ne samo neravnomjerne, nego nepoštene i nepravične. Zustavimo to. Vratimo stvari tako da svako na svom ognjištu može da radi i da živi život dostojan čovjeka 21. vijeka", rekao je Bojanić.

On je kazao da je nepošteno oteti od građana i dati kumovima i rođacima, užoj i široj porodici.

"To od 15. aprila neće moći", kazao je Bojanić.

Galerija

Bonus video: