Bojkot kao alibi što Skupština nije uključena u pregovarački proces

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović smatra da je to skupštinsko tijelo moralo biti konsultovano prilikom izrade akcionih planova
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2013. 19:42h

Skupština Crne Gore i njen Odbor za evropske integracije, ako se izuzmu stručni saradnici koji su članovi radnih grupa, potpuno je isključen iz rada na akcionim planovima za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, iako Evropska komisija (EK) godinama upozorava da parlament mora imati važnu ulogu u procesu evropskih integracija.

Odbor nije imao ni uvid, niti je razmatrao nacrt akcionog plana, niti su predstavnici tog skupštinskog tijela pozvani na javnu raspravu o vladinom planu.

Predsjednik tog skupštinskog tijela Slaven Radunović smatra da je odbor morao biti konsultovan prilikom izrade akcionih planova, iako je za njegovo pisanje nadležna Vlada koja vodi pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU).

“S obzirom na ulogu Odbora za evropske integracije, koji je zadužen da nadgleda i ocjenjuje tok pregovora i bilo je logično da budemo konsultovani prilikom izrade nacrta ili da makar budemo informisani o njihovoj sadržini prije nego je kompletna javnost pozvana na konsultacije, kako bi poslanici i služba Odbora imali vremena da daju eventualne sugestije”, kazao je Radunović.

Prema skupštinskom poslovniku Odbor za evropske integracije prati pristupne pregovore, ocjenjuje njihov tok i, u ime parlamenta, daje smjernice o pregovaračkim pozicijama. To skupštinsko tijelo nadležno je i da ocjenjuje rad pregovaračkog tima. U nacrtima akcionog plana navodi se da će za monitoring pregovora, osim Vlade, glavnog pregovarača i pregovaračkih timova, biti zaduženi predstavnici civilnog sektora, ali se poslanici ne pominju.

Ko će biti konsultovan ako ne Odbor: Radunović

Nakon objavljivanja nacrta akcionih planova, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) pozvalo je zainteresovane da do 18. maja dostave komentare na te dokumente od čijih će konačnih verzija u najvećoj mjeri zavisiti da li će Crna Gora na jesen otvoriti poglavlja 23 i 24. MVPEI je za 20. maj zakazao javnu raspravu. Međutim, Odbor za evropske intergacije nije zakazivao sjednice, niti je raspravljao o tim dokumentima

"Vlada je pripremila nacrte akcionih planova"

Potpredsjednik odbora Jovan Martinović iz DPS-a tvrdi da je za to zaslužan Radunović, koji sa kolegama iz Demokratskog fronta bojkotuje parlament.

“To što Odbor usljed bojkota jednog dijela opozicije, među kojima je i predsjednik, nije razmatrao ove akcione planove, svakako ne možemo pripisati Vladi, jer je ona pripremila nacrte AP koje sadrže pregled mehanizama i aktivnosti sa jasno određenim rokovima”, tvrdi Martinović.

Prema poslovniku Skupštine, potpredsjednik ima ingerencije predsjednika u slučaju njegove spriječenosti ili odsutnosti, što znači da može zakazati sjednicu.

Dok Martinović tvrdi da je obaveza predsjednika da rukovodi i koordinira odborom, poslanik Pozitivne Crne Gore Dritan Abazović upozorava da je upravo Radunović tražio da odbor bude više uključen u proces pregovora.

“Mislili smo da će Vlada imati više razumijevanja, međutim, moramo biti svjesni činjenice da nakon predsjedničkih izbora imamo dio opozicije koji bojkotuje parlament, imamo situaciju da se odbor za evropske integracije nije sastajao, jer je predsjednik odbora iz DF-a”, kazao je Abazović.

Međutim, Radunović tvrdi da neće tražiti od poslanika da na konsultacije o nacrtu akcionog plana idu nepozvani.

On je podsjetio da je ministarstvo koje vodi Igor Lukšić na konsultacije pozvalo predstavnike državne uprave, civilnog sektora, diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnih organizacija u Crnoj Gori i medije.

“Više je nego jasno iz tog poziva da se on na nas ne odnosi, a zbog digniteta poslanika koji su u Odboru, ja neću ni od koga od njih tražiti da idu nepozvani”, kazao je Radunović, upozoravajući da Skupština i Odbor za evropske integracije neće dozvoliti da budu marginalizovani u pregovorima.

Ipak, Martinović i Abazović tvrde da će do 18. maja predati konkretne komentare i predloge. Abazović je kazao da se Vladino riješenje mora poboljšati koliko bude moguće.

“Ključ svega toga leži u Vladi, koja nema volje da u tom segmentu vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala imamo neke kvalitetnije i vidljivije rezultate, osim na deklarativnom i demagoškom nivou”, smatra on.

Skupština još ne zna šta će da radi u pregovorima

Da izrada rezolucije o ulozi Skupštine u procesu integracije bezrazložno kasni, ocijenila je Jovana Marović iz Instituta alternativa (IA), koja smatra da je parlament bio u obavezi da definiše svoju ulogu u pregovaračkom procesu još početkom 2011. godine.

Podsjećajući da su predstavnici stručne službe Skupštine kao članovi radnih grupa učestvovali u izradi nacrta AP, Marović ističe da uloga parlamenta u ispunjavanju uslova za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 treba da bude aktivnija.

“Zbog toga bi nacrti ovih akcionih planova trebalo da se razmatraju u Skupštini prije usvajanja na Vladi krajem mjeseca”, smatra Marović.

Ona je upozorila da je Odbor za evropske integracije mjesto za razmatranje pregovora, iako funkcionalniji model podrazumijeva diskusiju na zajedničkoj sjednici Odbora za antikorupciju, Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za evropske integracije.

“Nadzor nad aktivnostima Vlade u daljem toku pregovora je moguće ojačati obavezom kvartalnog izvještaja odbora o realizaciji akcionih planova i napretku u toku pregovora. Ovakva praksa je postojala prilikom razmatranja izvještaja o realizaciji Akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz mišljenja EK”, navela je Marović.

Galerija

Bonus video: