Bojkotašima manje plate za tri mjeseca?

Skupštinski Administrativni odbor razmatraće odluku o novčanim kaznama za poslanike na osnovu Pregleda odsustva poslanika sa vanredne sjednice u avgustu, dvije redovne sjednice u oktobru i jedne redovne sjednice u novembru koje je dostavio generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević
10134 pregleda 40 komentar(a)
Zarada upola manja: Demokrate i URA bojkotuju parlament od 2016: Abazović i Bečić, Foto: Luka Zeković
Zarada upola manja: Demokrate i URA bojkotuju parlament od 2016: Abazović i Bečić, Foto: Luka Zeković

Poslanicima Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA biće retroaktivno smanjene zarade za tri mjeseca prošle godine ako skupštinski Administrativni odbor na sjednici u ponedjeljak tako odluči, na šta ima pravo po Poslovniku Skupštine.

Njime su predviđene novčane kazne za poslanike koji neopravdano odsustvuju sa sjednica Skupštine i radnih tijela.

“Poslaniku koji odsustvuje sa jedne sjednice Skupštine u toku mjeseca, odnosno odbora čiji je član, smanjuje se mjesečna zarada u visini od 40 odsto. Poslaniku koji neopravdano odsustvuje sa dvije ili više sjednica Skupštine u toku mjeseca, odnosno odbora čiji je član, smanjuje se mjesečna zarada u visini od 50 odsto”, piše u Poslovniku.

Skupštinski Administrativni odbor razmatraće odluku o novčanim kaznama za poslanike na osnovu Pregleda odsustva poslanika sa vanredne sjednice u avgustu, dvije redovne sjednice u oktobru i jedne redovne sjednice u novembru koje je dostavio generalni sekretar Skupštine Aleksandar Jovićević.

Prema Pregledu, u koji “Vijesti” imaju uvid, poslanicima Demokratske Crne Gore Aleksi Bečiću, Zdenki Popović, Borisu Bogdanoviću, Momu Koprivici, Mijomiru Pejoviću, Danilu Šaranoviću, Dženanu Koliću, Valentini Minić, kao i Dritanu Abazoviću (URA) biće odbijeno 40 odsto zarade za avgust i novembar, dok će umanjenje za oktobar iznositi 50 odsto, jer su tada bila dva zasjedanja Skupštine.

Poslanici Demokrata i URA bojkotuju rad parlamenta od izbora 2016. tvrdeći da su bili neregularni.

Zarade će biti smanjene i Srđanu Miliću (SNP) i to za oktobar 50 odsto, a za novembar 40 odsto, a Danijeli Pavićević (SNP) za oktobar i novembar (po 40 odsto).

Odsustvo sa zasjedanja 8. oktobra nijesu opravdali Andrija Mandić i Milan Knežević iz DF-a, što znači da bi im plate mogle biti umanjene za 40 odsto, kao ni Goran Radonjić (Ujedinjena Crna Gora) za zasjedanje u novembru.

Poslovnikom Skupštine predviđene su novčane kazne i za izrečenu mjeru opomenu (10 odsto), dok se za dvije ili više opomena kažnjava sa 20 odsto. Zbog toga su najviše kažnjavani poslanici DF-a.

Nedavno su i Raško Konjević (SDP) i Nikola Divanović (DPS) sankcionisani, a Konjević je najavio da će zbog toga pokrenuti i upravni spor.

Svim poslanicima DF-a su zbog incidenta u Skupštini i protivljenja usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti izrečene mjere udaljenja od 15 dana.

Škrelja traži preciziranje odredbe o neopravdanom odsustvu

Skupština je 22. jula 2019. usvojila izmjene i dopune Poslovnika kojim se reguliše neopravdano odsustvo poslanika sa jedne sjednice Skupštine, odnosno odbora čiji je poslanik član u toku mjeseca.

Predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja je 26. septembra 2019. obavijestio Kolegijum Skupštine da je poslovnička odredba nedovoljno precizna u dijelu ocjenjivanja neopravdanog odsustva poslanika i da se iz obavještenja generalnog sekretara Skupštine ne može utvrditi kada je poslanik opravdano odsustvovao.

“U cilju primjene navedenog člana poslovnika potrebno je dopunom ili donošenjem posebne Odluke Administartivnog odbora bliže urediti postupak i kriterijume za utvrđivanje neopravdanog odsustva poslanika”, naveo je Škrelja.

Bonus video: