Bojović: Dominacija iscijeđene vlasti i velikosrpske opozicije

“Političkom scenom dominiraju stari lideri, stari programi i izdušna obećanja, tako da će izbori do kraja proteći u jevtinom međusobnom optuživanju i političkim fantazijama”
0 komentar(a)
Pravedna Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Pravedna Crna Gora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.09.2012. 11:26h

Crnogorskom političkom scenom dominiraju stari lideri, programi i nerealna obećanja, tako da će kampanja do kraja biti u jevtinom međusobnom optuživanju i političkim fantazijama”, ocijenio je predsjednik Izvršnog odbora Pravedne Crne Gore, Rade Bojović.

On je kazao da “iscijeđena” vlast nema šta novo da ponudi, dok opozicija djeluje posvađano i neuvjerljivo “i još luta kroz velikosrpske političke magle”.

"Crna Gora je identitetski nedovršena i dugo će biti nemoguće ignorisati sukob između crnogorskog i velikosrpskog političkog i kulturnog modela", smatra Bojović

“Kampanja je slika delegitimisane političke klase koja prije svega brine o sebi i svojim interesima. Građani su kao nikad do sada ravnodušni prema izbornom procesu”, rekao je Bojović agenciji MINA.

On smatra da je, imajući u vidu ukupne prilike i preovlađujući profil političkih aktera, realno da kampanja bude obilježena negativnom retorikom.

“Političkom scenom dominiraju stari lideri, stari programi i izdušna obećanja, tako da će izbori do kraja proteći u jevtinom međusobnom optuživanju i političkim fantazijama”, ocijenio je Bojović.

On je naveo da su identitetska pitanja i dalje otvorena, nezavisno od aktuelnih ustavnih rješenja.

"Uvijek dobro dođu u manipulativne svrhe, ali s druge strane ona postoje kao važan i realan politički i društveni problem. Crna Gora je identitetski nedovršena i dugo će biti nemoguće ignorisati sukob između crnogorskog i velikosrpskog političkog i kulturnog modela", smatra Bojović.

Prema njegovim riječima, većina građana više ništa posebno ne očekuje od dominirajućih stranaka.

"Ovo je jedna apatična i neobećavajuća izborna kampanja čiji rezultati neće donijeti ništa posebno novo", rekao je Bojović.

On smatra da je političkim partijama nevažno što misle građani.

"I to će tako biti sve dok šira javnost bude prihvatala pasivnu i lojalnu ulogu, koja je najčešće suprotna njenim životnim interesima“, zaključio je Bojović.

Koljenović: Žestoka retorika čelnika DPS-a u funkciji "zbijanja redova"

„Negativna kampanja je nešto što tradicionalno opterećuje crnogorsko predizborno utrkivanje i unosi nezdravost u političkoj debati koja prosječnog birača udaljava od opredjeljivanja za konkretna rješenja koje partije nude za ne tako malobrojne probleme društva"

Koordinator programa u Građanskoj alijansi Edin Koljenović kazao je da je u dosadašnjem dijelu kampanje glavni fokus partija stavljen na terenski rad.

„Ovoga puta partije su odlučile da ne bude velikih mitinga, niti će preveliki novac biti razbacivan na plakate i bilborde a glavni dio kampanje će biti ostvarivanje najdirektnijeg kontakta sa biračima-od vrata do vrata“, rekao je on agenciji MINA.

Koljenović smatra da je retorika političara prejaka, ali da je blaža nego dosadašnje.

„Negativna kampanja je nešto što tradicionalno opterećuje crnogorsko predizborno utrkivanje i unosi nezdravost u političkoj debati koja prosječnog crnogorskog birača udaljava od opredjeljivanja za konkretna rješenja koje partije nude za ne tako malobrojne probleme crnogorskog društva", ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, žestoka retorika čelnika Demokratske partije socijalista koju je notirao i ODIHR-a, posljedica je percepcije da je njihovo biračko tijelo napadnuto „i takva retorika je u funkciji njegovog homogenizovanja i zbijanja redova“.

“Crnogorski birač se najčešće opisuje kao tradicionalan, sa niskim stepenom političke kulture i programski nezainteresovan, a ono što je dodatno opterećivalo proces političkog sazrijevanja jeste izbor determinisan crnogorsko/srpskom dihotomijom”, naveo je Koljenović.

On smatra da su partije procijenile da je to i ovoga puta ključ “i na žalost kod većine partija identitetska pitanja su i dalje u prvom planu”.

Bonus video: